latinica  ћирилица
21/10/2014 |  15:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Земаљски музеј отворен симболично, проблеми остају

Земаљски музеј Босне и Херцеговине отворен је данас симболично, само на два сата, поводом обиљежавања Међународног дана археологије и предавања студентима Сарајевског универзитета којима је, већином, то био први улазак у најзначајнију научно-историјску институцију у БиХ, затворену прије двије године.

Колике су потребе студената за "благом" које су чува у Земаљском музеју најбоље свједоче њихове ријечи и искуства, преноси Радио Слободна Европа и додаје да се студенти жале да немају могућност да виде многе експонате и истраживања, искључиво зато јер им то власти бране.

Поводом Дана археологије, Комисија за очување националних споменика БиХ организовала је предавања и мултимедијалну изложбу о теми археолошког насљеђа државе, а колико се власти брину о културном и историјском насљеђу најбоље показује управо катанац на вратима Музеја.

"Затворена врата Земаљског музеја нису посљедица никаквог недостатка новца. Ради се о томе да се у једној земљи каква је БиХ, са политичким гарнитурама које су мање-више на власти, увијек треба производити проблеме да би се фокус јавности са стварних животних проблема скренуо на проблем као што је затворени музеј", сматра историчар и предсједавајући Комисије Дубравко Ловреновић.

Земаљски музеј затворен је 2012. године, до сада је било неколико покушаја, па и притисака да се отвори, међутим, нису уродили плодом.
Прије неколико мјесеци, дешавања око Музеја су натјерала Тужилаштво БиХ да помно истражи  пословање ове најстарије културно-научне институције у БиХ.

Мноштво је проблема који се годинама таложе унутар зидина Музеја - само дуг по тужби запослених износи више од милион евра, у току је и судски поступак у којем Музеј тужи државу због 19-огодишњег "маћехинског" односа, а још нема јединственог рјешења између Федерације БиХ и Републике Српске којем нивоу власти институција основана далеке 1888. године треба да припадне.