latinica  ћирилица
21/10/2014 |  13:20 | Аутор: СРНА

Ревија руског филма у Брчком

Пројекцијом играног филма Глеба Панфилова "Романови – крунисана породица", у Брчком је отворена "Четврта ревија руског филма" коју организује Светосавска омладинска заједница /СОЗ/ Епархије зворничко-тузланске и филмски радник Жељко Стојановић, у сарадњи са руском Амбасадом у БиХ.

Отварајући синоћ ревију, аташе за културу при амбасади Руске Федерације у БиХ Ана Ивљева изразила је задовољство великим интересовањем грађана за руску кинематографију.

"У вријеме честих оружаних сукоба и проблема у свијету, у вријеме безнађа, култура, односно умјетност, даје нам одговоре на многа питања, како да се понашамо и како да разумијемо многе ствари које су важне за будућност", рекла је Ивљева.

Говорећи о значају догађаја који је обрађен у филму којим је отворена овогодишња ревија руског филма, за руски народ, Ивљева је рекла да у причи о невином страдању породице Романов гледалац може пронаћи ствари које су временски непромјењиве.

Саорганизатор ревије Жељко Стојановић рекао је да четири филма, која ће у наредна три дана бити приказана представљају врстан избор руске новије кинематографије.

Након филма о Романовима, слиједи остварење Андреја Маљукина "Ми смо из будућности" и филм "Звијезда", а за посљедње вече остварење Ељдара Рјазанова који је најављен као филм за сва времена - "Иронија судбине или наздравље вам купање".

Координатор брчанског СОЗ-а протођакон Драган Поповић каже да се већ може рећи да је ова ревија постала традиционална.

"Током цијеле године људи питају када ће бити нова ревија, јер руски филм полако добија нове присталице и све је више публике током пројекција", рекао је Поповић.

Улаз на свим пројекцијама за све посјетиоце је бесплатан.