latinica  ћирилица
21/10/2014 |  13:10 | Аутор: СРНА

Ученици из Београда у Бањалуци

У Градској управи у Бањалуци данас је организован пријем за ученике и професоре Основне школе "Драган Лукић" из општине Нови Београд који бораве у посјети највећем граду Републике Српске.
Ученици из Београда у Бањалуци - Фото: СРНА
Ученици из Београда у БањалуциФото: СРНА

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић који је организовао пријем рекао је да је посјета ученика само дио сарадње  Бањалуке и ове београдске општине, те дио регионалног пројекта у оквиру којег се одвија размјена ученика основних школа Бањалуке, Новог Београда, Загреба, Љубљане и Скопља.

"Дјеци у региону на неки начин треба пружити прилику да се упознају, сарађују, посебно јер смо још из периода бивше Југославије упућени једни на друге и имамо слична искуства", рекао је градоначелник Бањалуке новинарима након пријема.

Гаврановић каже да су прилику да упознају Бањалуку и да се друже са вршњацима раније имала и дјеца из израелског града Модина.

Помоћник предсједника општине Нови Београд Немања Ранковић рекао је да образовне и културне везе прекинуте у рату треба обнављати, настављајући тредицију сарадње.

"Ово је посебан вид сарадње која је недостајала у протеклом периоду, а у оквиру које ћемо и ми на Новом Београду бити домаћини и деци из Бањалуке, Скопља, Љубљане и Загреба", додао је Ранковић.

У оквиру регионалног програма размјене ученика у Бањалуци ових дана борави 13 ученика Основне школе "Драган Лукић" са Новог Београда.

Дјеца ће бити пет дана у Бањалуци, а њихови домаћини су ученици Основне школе "Алекса Шантић".