latinica  ћирилица
21/10/2014 |  13:05 | Аутор: СРНА

У Шумарицама одржан Велики школски час

У крагујевачким Шумарицама данас је одржана традиционална антиратна манифестација Велики школски час, у знак сјећања на стријељање ђака, професора и грађана Крагујевца у Другом свјетском рату.
Велики школски час: Да се никад не понови - Фото: ТАНЈУГ
Велики школски час: Да се никад не поновиФото: ТАНЈУГ

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је да му је драго што одавању помена присуствује велики број дјеце која су дошла да сазнају истину и тешку прошлост.

"Колико год година да прође од стријељања, сваки пут када је Велики школски час као да се тог часа трагедија дешава", рекао је Николић новинарима послије музичко сценског приказа у Шумарицама.

На Великом школском часу, београдски и крагујевачки глумци извели су музичко-сценски програм сачињен од дијелова из више од 30 поема и драма које су написали домаћи и страни аутори, у знак сјећања на стријељане у Крагујевцу у Другом свјетском рату.

Великом школском часу присуствовали су и положили  вијенце крај споменика "Пето три" представници Скупштине и Владе Србије, амбасадори Њемачке, Русије, Бјелорусије, Словачке и Палестинске управе, представници Војске Србије, вјерских заједница, делегације 14 градова побратима Крагујевца, као и ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.

Манифестацији су присуствовали бројни грађани, међу којима потомци стријељаних.

Њемачке окупационе снаге стријељале су 20. и 21. октобра 1941. године више хиљада цивила, у знак одмазде и тај догађај се сматра једним од најтрагичнијих који се догодио на тлу Србије у Другом свјетском рату.

Међу стријељанима је било 270-оро  дјеце, од којих је најмлађи имао 11 година.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стријељано око 7.000 цивила, док савремена истраживања говоре да је стријељано 2.792 грађана, зато што за толико лица располажу подацима - ко су, гдје су и када рођени, и чиме су се бавили.

Од 2011. године, 21. октобар је и државни празник, а за Крагујевац је и посебан датум који се обиљежава бројним манифестација током октобра.