latinica  ћирилица
21/10/2014 |  12:12 | Аутор: СРНА

Патријарх српски посјетио Хиландар

Његова светост патријарх српски Иринеј боравио је на Светој гори, гдје је посјетио свештену општину у Кареји и српски манастир Хиландар.

Ово је прва посјета српског патријарха Светој гори послије 35 година, с обзиром да је посљедњи који је обишао Атос био блаженопочивши патријарх Герман 1978. године.

Патријарха је пред историјском протатском црквом, која чува чувену чудотворну икону Богородице "Достојно јест" и коју је осликао најзнаменитији византијски иконописац Панселинос, дочекао управитељ Свете горе отац Симеон из манастира Дионисијата, саопштено је из Српске православне цркве.

У том манастиру управитељски мандат на годину дана добијају представници најстаријих пет светогорских манастира Свете Лавре, манастира Светог апостола Павла, Хиландара, Ватопеда и Дионисијата.

Патријарх Иринеј је затим посјетио испосницу Светог Саве, мјесто гдје је према предању настао Карејски типик Светог Саве и гдје се и данас чува светитељево завјештање да је "боље сунце да стане, него ли да престане читање Псaltира, који се овдје прочита цио у току дана".

По завршетку свечаног ручка, приређеног у свештеној општини у Кареји у част првојерарха Српске православне цркве, патријарх Иринеј је обишао манастир Хиландар, гдје га је дочекало манастирско братство на челу са игуманом Методијем.

Дочеку патријарха Иринеја присуствовали су и директор Управе за односе са вјерским заједницама при Влади Србије Милета Радојевић, генерални конзул у Солуну Синиша Павић, али и мноштво вјерника који помажу молитвено, физичким радом или прилозима обнову манастира.

Патријарх Иринеј је у Хиландару поручио да је српски народ доживио највиши процват културе и духовности у вријеме највиших духовних домета тог манастира.

"Зато је неопходно да сви у мери својих могућности дамо доприност обнови личној и свенародној, али и обнови манастира и монаштва, који су плућа цркве и духовног живота", истакао је патријарх Иринеј.

Српски патријарх се заједно са игуманом и братством поклонио светим моштима које се чувају у Хиландару. Патријарх је посјетио манастирску ризницу и економију, која је доживјела процват проширењем капацитета за производњу маслиновог уља и винарије, која је најавила излазак својих производа на домаће и страно тржиште.

Патријарх Иринеј се информисао о детаљима обнове манастира Хиландар.

Српски патријарх је констатовао да хиландарско братство, које тренутно броји педесетак монаха, вриједно ради и развија се духовно и материјално, заузимајући међу светогорским братствима мјесто које му по свему припада и враћајући макар дио од старог сјаја и угледа, наводи се у саопштењу.