latinica  ћирилица
20/10/2014 |  23:01 | Аутор: РТРС

"Индиректно" о постизборним коалицијама

Разговори коалиционих партнера СНСД-а, ДНС-а и СП-а о формирању нове власти Републике Српске почињу сутра, изјавио је потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић у нашој емисији "Индиректно".
Политички ток шоу - Индиректно - Фото: РТРС
Политички ток шоу - ИндиректноФото: РТРС

Радојичић је додао да Народна скупштина Републике Српске може бити конституисана у другој половини новембра, Вијеће народа у децембру, а до краја године и нова влада.

Када је ријеч о нивоу БиХ Игор Радојичић и чланови Предсједништва ХДЗ БиХ и СДА, Давор Чордаш и Рамиз Салкић, сагласни су да би власт на овом нивоу требало да формирају побједничке странке СНСД, ХДЗ БиХ и СДА јер су освојиле највише гласова у својим националним корпусима.

"Ми са нашим коалиционим партнером, ДНС-ом имамо и релативну и апсолутну већину да заступамо Републику Српску у Савјету министара. СДА у Ф БиХ има 9 посланика, ХДЗ 5, збир наших странака је 22 посланика што је минимална већина и математички гледано ове три странке сутра могу да крену у формирање Савјета министара", стакао је Радојичић.

Давор Чордаш, члан Предсједништва ХДЗ БиХ је рекао да је ова странка подржала СНСД-овог кандидата за српског члана Предсједништва БиХ.

"Није тајна да смо подржали госпођу Жељку Цвијановић као предсједничког кандидата. Мислим да би било недосљедно да причамо било шта друго. Јасно смо стали иза ове позиције и сдаа стојимо што се тиче Хрвата и ту смо спремни смо ако смо дио те власти да наставимо радити за добробит свих", рекао је Чордаш.

Кандадат коалиције Домовина члан Предсједништва СДА, Рамиз Салкић је рекао да СДА нема чврсто заузет став о било којој коалицији, али да чекају коначне резултате и да су "опредијељени смо за вертикалу, евидентно је да је у ПС БиХ та већина прилично јасна."