latinica  ћирилица
20/10/2014 |  16:44 | Аутор: Агенције

Алкохол и месо повећавају плодност код мушкараца

Превише алкохола може утицати на сексуални живот, али повремена чаша вина или пива заправо би могла да побољша мушку плодност и сексуалну функцију, судећи по новој студији, преноси ""Independent".

Примјера ради, мушкарци који пију кафу и друге напитке са кофеином имају мање шансе да добију дијете, док је друга студија показала да конзумирање меса повећава густину сперме у поређењу са мушкарцима који су вегетаријанци или вегани.

Истраживачи, који ће своје истраживање представити на годишњем састанку Америчког удружења за репродуктивну медицину у Хонолулуу, такође су открили утицај различитих животиних фактора који могу утицати на мушку плодност.

Група истраживача са Универзитета Рочестер медицинског центра у Њујорку проучавала је 753 мушкарца који су били на третману за повећање плодности између 2003. и 2011.године. Истраживачи су учеснике студије пропитивали о њиховим навикама када су алкохол и пушење у питању, као и о њиховом сексуалном здрављу. Просјечна старост мушкараца била је 35 година.

Скоро 73 одсто испитаних пило је алкохол, док је свега 16 одсто пушило. Резултати су показали да су особе које су пиле алкохол биле задовољније својим сексуалним здрављем и животом у поређењу са мушкарцима који уопште нису пили омамљујуће напитке, док су особе које нису конзумирале алкохол чешће имале проблема са ерекцијом и способношћу да изведу сексуални однос.

Поређења ради, 8.4 одсто пушача имало је благе или озбиљне проблеме са еректилном дисфункцијом и били су незадовољнији својим сексуалним животом него особе које не пуше.

Међутим, немају сви напици позитиван утицај. Парови у којима мушкарац конзумира 256 милиграма кофеина имали су мање шансе да затрудне него парови гдје мушкарац конзумира мање од 88 милиграма кофеина дневно.

У невезаној студији, истраживачи са Лома Линда универзитетске школе медицине у Калифорнији открили су да вегетаријанци имају знатно лошији квалитет сперме и њену покретљивост него особе које конзумирају месо.

“Ова студија пружа нам информације које мушкарцима могу помоћи да праве паметне животне одлуке за себе, партнера и њихово потомство“, закључују истраживачи.