latinica  ћирилица
15/10/2014 |  14:44 | Аутор: Б92

ФСС тражи од УЕФЕ исти критеријум као за прекид у Ђенови

Фудбалски савез Србије обратио се поводом инцидента на утакмици са Албанијом, истакавши да је ривал одговоран за прекид, те од УЕФА тражи реакцију као за Ђенову.

ФСС истиче да је једина намјера Албанаца била изазивање прекида утакмице, те да су одбили сваки приједлог који је према правилницима УЕФА предвиђен за наставак меча.

"Оцјењујемо да су они директни кривци за прекид сусрета и очекујемо да ће дисциплински органи УЕФА утакмицу регистровати резултатом 3:0 у корист Србије", наводи се у саопштењу ФСС.

ФСС најоштрије осуђује насиље на стадиону Партизана, али и срамну политизацију фудбала која се коси са прописима УЕФА и ФИФА. ФСС истиче да је инцидент био "терористичка акција усмјерена против Србије".

Србија је због дивљања својих навијача у Ђенови кажњена поразом за зеленим столом (3:0) и једном утакмицом на свом терену без навијача, те двогодишњом условном казном која је истекла у међувремену.

Саопштење ФСС преносимо у цјелости и без измјена:

Фудбалски савез Србије изражава жаљење што утакмица између Србије и Албаније није завршена на спортски начин, како приликује једном изузетно значајном догађају најбољих репрезентација двију земаља.

У амбијенту који одавно није виђен у Србији, са јединственом подршком навијача, репрезентативци Србије су добром игром били на путу да на крају меча, по истеку 90 минута, дођу до важне побједе на путу ка Француској 2016. На жалост, провокацијом из противничких редова, започетом уношењем заставе непостојеће такозване "велике Албаније" која као таква вријеђа осјећања свих грађана Србије, Црне Горе, Македоније и Грчке, уз помоћ беспилотне летјелице која је дошла ван стадиона, а настављеном непримерјеним сценама на терену, утакмица није завршена на уобичајени начин и тиме су онемогућене шансе наших репрезентативаца да у фер, спортском и витешком надметању на терену покажу ко је квалитетнији и бољи.

У овом тренутку не желимо да се бавимо претпоставкама о коначном рјешењу. Истичемо да смо у припреми овог меча били у константној комуникацији са свим потребним и надлежним државним инстанцама.

Али, желимо да обавијестимо домаћу и свјетску јавност о одређеним неспорним чињеницама везаним за синоћњу утакмицу између Србије и Албаније:

1. До прекида је дошло у 41. минуту, по појави поменуте заставе која је дошла ван стадиона, ношене уз помоћ беспилотне летјелице и која се као таква пронашла у простору предвиђеном за игру. Појава тог објекта представља добро осмишљену политичку диверзију. Испоставиће се да је то био и једини и кључни разлог за каснији потпуни прекид сусрета. Судија Мартин Еткинсон је зауставио игру, очекујући да предмет буде уклоњен. Чињеница да је судија зауставио игру је био јасан знак да он мора да буде одмах уклоњен. Играч Србије Стефан Митровић је у једном тренутку успио да ухвати заставу и, као што се на свим снимцима јасно види, најмирније могуће је почео да је савија, с циљем да је преда четвртом судији и да сусрет буде настављен. Апсолутно сви играчи Србије и званичници на клупи су били на својим мјестима, мирни и без иједног покушаја да покажу силу или гњев због инцидента. Али, играчи Албаније су се врло агресивно понијели и физички су напали Митровића.

2. ФС Србије жели да се овим путем захвали огромном броју присутних навијача на стадиону, који су остали на својим мјестима и комплетним понашањем допринијели да поменута провокација на националној и политичкој основи не поприми трагичне посљедице. Појединци који су ушли на терен су, на жалост, подлегли провокацији и жељели су само једно - да поменуту заставу уклоне. Ипак, исказујући разумијевање не смијемо да толеришемо такав поступак и ФС Србије ће, у складу са законским регулативима и обавезама, као и послије прегледа снимака безбједносних камера, против њих поднијети прекршајне пријаве. Уз то, истовјетан поступак биће покренут и против особе која је провалила у студио РТС и слала увредљиве поруке премијеру Републике Србије.

3. Услиједили су тренуци рада у кризним околностима. Окупљени у адекватном саставу и познавајући све кораке и правила, чланови ФС Србије су на најквалитетнији начин учествовали на заказаним састанцима УЕФА. Одговорно тврдимо да су судије и делегат утакмице донијели одлуку да сусрет буде настављен. ФС Србије и наши репрезентативциу су то прихватили, али на жалост не и људи из ФС Албаније и њихове репрезентације.

4. У жељи да побиједи искључиво фудбал, понудили смо делегату, судијама и ФС Албаније сљедеће опције предвиђене правилницима:

* Да меч буде настављен на основу одлуке судија и делегата – ФС Албаније је то одбио
* Да меч буде настављен по пражњењу трибина – ФС Албаније је то одбио
* Да меч буде одложен и одигран у сриједу, 15. октобра 2014. године – ФС Албаније је то одбио.

За сваку од предложених опција ФС Србије је имао пуну подршку свих надлежних - судија, делегата и осталих званичника меча. Приједлози су одбијени и са стране највишег руководства ФС Албаније и од стране капитена Цане, који је присуствовао у име њихове репрезентације.

На основу свега, судија Еткинсон је рекао капитену Браниславу Ивановићу да изведе екипу на терен и тиме покаже ријешеност да Србија жели да игра, што је и учињено. Капитен Цана је, послије неколико консултација са својим саиграчима, званично потврдио да Албанија не жели, из разлога менталне неспособности дијела играча у том тренутку, да настави са утакмицом.

Судија Еткинсон је обавијестио присутне да су преостала четири минута игре у првом полувремену и до тада већ дефинисана два минута надокнаде времена.

5. ФС Србије истиче да прије, током одиграног дијела утакмице и по прекиду меча није запаљена ниједна албанска застава нити су били истакнути транспаренти неприкладне садржине. Уз то, итекако наглашавамо чињеницу да је сваком члану делегације ФС Албаније у сваком тренутку била гарантована безбједност.

Догађаји за вријеме меча који су довели до прекида утакмице, али и понашање и реакције играча, селектора и званичника албанске репрезентације, односно људи који су били директни саучесници насиља над фудбалом с јасном политичком конотацијом, говоре нам о невјероватној и срамотној синхронизацији цијелог случаја који је за циљ имао само једно – изазвати прекид утакмице у Београду! И одмах да нагласимо, никада Фудбалски савез Србије није бјежао од одговорности, ни сад нам то није намјера, али због истине и правде нећемо и не желимо да дозволимо да кривци за силовање фудбала од себе сад праве жртву.

Скандалозна је чињеница да се друга страна подсмијава 'успјешно обављеним послом' не само ФСС и народу Србије, него, усуђујемо се рећи и УЕФА. Од приведеног лица које је управљало дроном са заставом 'Велике Албаније', заставе која не вријеђа само грађане Србије него и Грчке, Црне Горе и БЈР Македоније, до оних који се хвале да су донијели тај дрон у Београд и сад се сликају по друштвеним мрежама. Поражавајуће је и провидно да се огласио и сам премијер Албаније чији је брат наводно директно одговоран за уношење дрона на стадион! Питање гласи: како би свијет, многи политичари, представници ЕУ и УЕФА реаговали да се овај сулуди, бесрамни сценарио десио у Албанији у режији наших 'званичника'? Не заборавимо ни на организоване прославе у земљама у региону послије прекида синоћње утакмице, када је слављена поменута застава и прекид меча у Београду. Догађаји из тих минута су представљали јасну потврду идеје ФС Србије да обје утакмице између Србије и Албаније протекну без присуства гостујућих навијача.

Због тога ФСС најоштрије осуђује сцене насиља на стадиону Партизана, али и срамну политизацију фудбала која се коси са свим прописима УЕФА и ФИФА а која је главни узрок прекида утакмице. Фудбалски савез Србије такође захтјева од дисциплинских органа УЕФА да реагује као у случају Ђенова и поступи по истим аршинима.

Ми смо госте из ФС Албаније дочекали на најбољи могући начин. Због тога, веома нас забрињава чињеница да су послије одлуке званичних лица утакмице (делегата и судија) да меч буде настављен, нису учинили ништа да до тога и дође. Они су једноставно прописе и правила УЕФА узели у своје руке и тумачили их како њима одговара. На основу тога, оцјењујемо да су они директни кривци за прекид сусрета и очекујемо да ће дисциплински органи УЕФА утакмицу регистровати резултатом 3:0 у корист Србије.

Истовремено, упозоравамо УЕФА да се овако нешто, на жалост, може догодити и на другим стадионима широм Европе и због тога би, убудуће, мјере безбједности морале да предвиде и овај нови 'албански начин' дјеловања против фудбала и свих његових актера.

Сумирајући ставове, ФС Србије изражава згражавање над виђеном провокацијом и страх да је у питању унапријед смишљени сценарио терористичке акције усмјерене прије свега против интереса наше државе Републике Србије".