latinica  ћирилица
20/09/2014 |  09:47 | Аутор: СРНА

Златна "Камера 300" за украјинског кинематографа

Украјински кинематограф Валентин Васјанович овогодишњи је добитник највишег фестивалског признања златна "Камера 300", коју додељује Интернационални фестивал филмске камере "Браћа Манаки".

На фестивалу, који је завршен синоћ у македонском граду Битољу, Васјанович је одлуком међународног стручној жирија, којим је предсједавао Ђиора Бејач из Израела, награђен за дебитански филм "Племе", као сниматељ и монтажер.

Бејачу је оцијенио да је филм "савршен примјер повезивања сценарија, режије, глуме и монтаже у једном новом приступу ка филмској камери".

Сребрна "Камера 300" припала је Ричарду Ленчевском, кинематографу из Пољске за филм "Ида", а бронзана кинематографу из Велике Британије Ентони Тат Педклифу за филм "&лсqуо;71".

На 35. Интернационалном фестивалу филмске камере "Браћа Манаки" приказано је 76 филмова у неколико програма, од којих је 11 било у трци за награде "Камера 300".

У оквиру програма Нове визије приказана је србијанско-црногорско-словеначка копродукција "Варвари", сценаристе и редитеља Ивана Икића.