latinica  ћирилица
20/09/2014 |  08:52 | Аутор: СРНА

Промоција документарног филма "Спокој краја"

У биоскопу "Доли бел" у Андрићграду промовисан је документарни филм "Спокој краја", аутора Милана Никодијевића из Врњачке Бање, који говори о усташком злочину над 6.000 српских цивила у априлу 1942. године у Старом Броду код Вишеграда.
Андрићград-промоција документарног филма "Спокој краја" - Фото: СРНА
Андрићград-промоција документарног филма "Спокој краја"Фото: СРНА

О стравичним злочинима над српском нејачи које су починиле усташе Францетићеве црне легије, а у којој су предњачили муслимани из овог дринског краја, бесједио је декан Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи Дарко Ђого.

У наставку је промовисана нова књига "Стари Брод - заборављени злочин", Издавачке куће "Дабар" Митрополије дабробосанске и издавачке секције Српског соколског друштва "Соко" из Добруна.

Осим вишеградског сликара Хаџи Бранка Никитовића о књизи је говорио уредник у "Дабру" и "Соколу", вишеградски новинар и публициста Славко Хелета, те приређивач ове књиге Александар Савић.

У Спомен-комплексу у Старом Броду данас ће бити освјештана Спомен-капела, својеврсне споменице за 6.000 звјерски уморених српских цивила из источне Босне.