latinica  ћирилица
20/09/2014 |  07:38 | Аутор: Спортска централа

Освјетљење на "Маракани" није по стандардима УЕФА

Савјетник УЕФА Дејвид Харли обишао је у петак Стадион Црвене звезде и извршио мјерења освјетљења на највећем стадиону у Србији.

У суботу су, такође, почели и радови на замјени травнате подлоге на Стадиону Партизана. Оба пројекта се финансирају из Допунског фонда УЕФА и намјенског улагања Фудбалског савеза Србије.

Експерт и савјетник УЕФА за унапрјеђење и побољшање освјетљења на европским стадионима извршио је мјерења снаге рефлектора на "Маракани" и одмах, послије само неколико проба, и званично утврдио да освјетљење не одговара прописима и стандардима које захтјева Европска фудбалска унија (УЕФА). Господин Харли се увјерио да постојеће стање освјетљења захтјева много сложенију и темељнију реконструкцију, него што се првобитно претпостављало.

"Наш гост није извршио сва мјерења, која су у оваквим прилика уобичајена, јер се већ на пробним тестовима увјерио да освјетљење не испуњава потребне стандарде. Господин Харли је првобитно обишао стадион по дневној свјетлости, а затим се са упаљеним рефлекторима увјерио да је проблем много сложенији од саме замјене дотрајалих сијалица, рекао је Небојша Ивковић, домаћин у име Фудбалског савеза Србије.

Према ријечима Ивковића, господин Харли ће у наредних мјесец дана доставити у стручну службу УЕФА коплетну документацију у којој ће до танчина разрадити пројекат неопходних послова на санацији освјетљења.

"Према ономе што смо чули из прве руке, у санирању рефлектора постојаће неколико фаза и свака захтјева адекватно вријеме за завршетак радова. Зато је, у овом тренутку, тешко одредити рокове у којима ће радови бити окончани. Једино што смо сазнали је да је предстојећи пројекат обиман и веома захтјеван са више аспеката, рекао је Ивковић.

Поред многих послова, које очекују будућег извођача радова, мора се измјерити и статичка стабилност носача рефлектора, који су стари више од пола вијека. Од резултата стручне анализе, коју ће урадити господин Дејвид Харли, зависиће којим темпом ће радови на обнови рефлектора тећи и у том сегменту извођења радова.

"Осим ових послова, мора се развити софтверска технологија као припрема за функионисања нове расвјете. Неопходно је направити план активности са Комапнијом "Филипс", која ће бити главни партнер у том пројекту, пренио је утиске Ивковић.

Подсјетимо, финансирање на обнови расвјете на Звездином стадиону и промјена травнате подлоге на Стадиону Пртизана обавиће се из Допунског фонда УЕФА, који је из Ниона одобрен Фудбалском савезу Србије, као носиоцу оба пројекта. На тај начин, Фудбалски савез Србије и на дјелу доказује да чини све, да и кроз добру сарадњу са администрацијом УЕФА побољша квалитет инфраструктуре српског фудбала, олакша рад клубовима и обезбиједи боље услове националном тиму Србије у предстојећим квалификацијама за Првенство Европе 2016. године у Француској.

Дакле, као први посао, почели су радови на замјени травнате подлоге на Стадиону Партизана, гдје ће Србија одиграти прве двије квалификационе утакмице на домаћем терену - против Албаније (14. октобар) и Данске (14. новембар).

Радници и стручњаци за замјену траве су од јутра, само неколико сати послије наступа Партизана у Лиги Европе против Тотенхема, почели уклањање дотрајале траве. Истог дана, по доласку стручњака из УЕФА, услиједила је и прва фаза припреме за санацију освјетљење на Стадиону Црвене звезде, која захтјева нешто компликованију процедуру.

Фудбалски савез Србије још једном изражава задовољство због почетка великог пројекта и захвалност партнерима и пријатељима из УЕФА.