latinica  ћирилица
20/09/2014 |  07:35 | Аутор: БЕТА

УЕФА 3.окторба о спорном транпсаренту на ЈНА

Дисциплинска комисија УЕФА ће о антисемитском транспаренту на утакмици Партизана и Тотенхема расправљати трећег октобра.

Европска фудбалска унија ће на том састанку расправљати и о упаду навијача на терен и о употреби пиротехничких средстава и ласера.

Партизан и Тотенхем су четвртак у Београду без голова завршили утакмицу Првог кола Групе Ц у Лиги Европе.

Током меча је на јужној трибини развијен антисемитски транспарент због чега је УЕФА покренула истрагу против Партизана.

Транспарент је изгледао као лого британске ТВ-серије "Мућке" (Онлy Фоолс анд Хорсес), али је умјесто тога писало "Онлy Јеwс анд Пуссиес". Навијачи Партизана су тако на уврједљив начин алудирали на то што за Тотенхем навијају Јевреји.

Партизан је осудио понашање те групе навијача и поднио кривичну пријаву против непознатих лица.

Британска организација "Кицк ит оут", која је бори против расизма у фудбалу, позвала је УЕФА да јасно укаже свим клубовима у Европи да овакво понашање није прихватљиво.

"Изгледа да се такви инциденти дешавају само у појединим земљама, у појединим дијеловима Европе, гдје се то не узима за озбиљно као код нас", рекао је Ричард Бејтс, представник организације "Кикт ит оут".

Већина британских медија данас пише о инциденту у Београду и сви до једног подсјећају на слична ранија збивања у српском фудбалу.

Гардијан, Дејли Мејл и Телеграф, између осталих, подсјећају да је Партизан избачен из Купа Уефа 2007. године због нереда навијача у Мостару током меча против Зрињског, а спомињу и инциденте на утакмици младих репрезентација Србије и Енглеске, октобра 2012. године.

Транспарент су осудили и предсједник Драган Ђурић и генерални секретар Дарко Грубор.