latinica  ћирилица
19/09/2014 |  18:59 | Аутор: Агенције

Ријешили мистерију зашто су банане клизаве!

Студија која је открила шта банане чини толико клизавим добитник је овогодишње награде Иг Нобел, пише Индепендент.
Награда Иг Нобел - Фото: АП
Награда Иг НобелФото: АП

Јапански тим који је добио награду за физику позабавио се разлогом који чини банане клизаве - мјерењем трења њене коре у лабораторији, показујући да је она знатно опаснија од јабуке или коре наранџе. Они су открили да се у кори банане крије гел који постоји и код људи, тачније, у мембранама гдје се наше кости срећу.Они сматрају да би њихово откриће могло да помогне дизајнирању "зглобне протезе".

Ове мало другачије Нобелове награде додјељује научно-хумористички магазин "Анали невјероватних истраживања" који се бави извјештавањем о необичним, али и духовитим истраживањима, а уручују се на церемонији на Универзитету Харвард.

Међу побједницима су и истраживачи који су показали како да се третира крварење носа уз помоћ димљене свињетине (награда за медицину), док је награду за арктичке науке добила студија која се позабавила питањем како јелени реагују када виде човјека обученог као поларни медвјед.

Још једна студија која је добила ову "престижну награду" жељела је да сазна зашто људи виде слике Исуса на тосту.

Иг Нобел награде посљедњих година постале су веома познате, а сваке године за њих се кандидује више од 9.000 довитљивих истраживача.