latinica  ћирилица
19/09/2014 |  18:29 | Аутор: РТРС

Влада РС оштро реаговала на оптужбе из Амбасаде САД у БиХ

Давид Барт, директор мисије Америчке агенције за међународни развој у БиХ и пуковник Скот Милер, војни аташе у БиХ, објавили су заједнички текст на страници Америчке амбасаде, у коме се велича помоћ међународне заједнице током поплава, док се истовремено критикују власти Босне и Херцеговине да нису ништа урадиле да помогну унесрећенима.

Аутори текста не помињу да је Влада Републике Српске, за разлику од Владе Федерације, одмах реаговала и донијела низ мјера за помоћ поплављеном становништву. Због тога је на писмо Барта и Милера одмах услиједило реаговање из Владе Српске.

У писму које носи назив “Нечувено“, два америчка аутора критикују бх. власти, оптужујући их за избјегавање одговорности, наводећи да ништа није учињено да би се помогло поплављеном становништву. Аутори текста истичу да су од првих поплава прошла четири мјесеца, а бх. политичари нити имају какав план, нити чак озбиљну идеју коју би могли понудити за опоравак.Жртве поплава, како кажу Барт и Милер, скоро ништа нису добиле осим празних обећања и изговора од својих лидера.


У одговору на ове оптужбе, Влада Републике Српске подсјећа да је прва у региону усвојила сет закона и мјера којима се обезбјеђује помоћ становништву погођеном тешким поплавама и клизиштима, као и санација свих видова штете настале усљед природне катастрофе која је задесила Српску. Како се наводи, на приједлог Владе Народна скупштина РС 15. јуна 2014. године усвојила је сет од 10 закона, којима се омогућава превазилажење посебно тешког стања након поплава које су погодиле РС и обезбјеђује помоћ у санацији штете. Приоритетно пажња је усмјерена на помоћ становништву како би се обновила домаћинства, кроз подјелу платних картица у вриједности до 5.000 марака, наводи се у саопштењу Владе Српске.

Амерички аутори у наставку писма оптужују политичке лидере да су искористили међународну помоћ за "крпљење буџетских рупа" а, како тврде, врло мало средстава је отишло за помоћ поплављеним.

На ову оптужбу из Владе Српске подсјећају да је модел помоћи који је употријебила Српска похваљен и на донаторској конференцију у Бриселу. Осим тога, како се наглашава, модел помоћи Владе Српске наишао је на подршку и у земљама региона, а по узору на Фонд солидарности у Федерацији БиХ је недавно основан Фонд за помоћ поплављенима.

Влада Републике Српске посебно истиче захвалност свим земљама и међународним организацијама које су брзо и ефикасно реаговале у тренуцима када је помоћ била најпотребнија, али сматра погрешним било какве покушаје манипулације природном катастрофом која је задесила Републику Српску.