latinica  ћирилица
19/09/2014 |  16:01 | Аутор: СРНА

"Шантићеве вечери поезије" без подршке федералних власти

"Шантићеве вечери поезије" – 95. које организују Градски одбор СПКД "Просвјета" Мостар и СПКУД "Гусле", нису добиле финансијску подршку града Мостара нити било које друге институције у БиХ, иако је ријеч о једној од најзначајнијих културних манифестација у Мостару.

Без обзира на то, "Просвјета" и "Гусле" успјеле су организовати квалитетан седмодневни програм који ће бити одржан од 22. до 29. септембра. Предсједник мостарске "Просвјете" Бранислав Рајковић навео је да ни "Просвјета" нити "Гусле" као национална друштва нису на буџету, нити имају сталне приходе, већ се финансирају из пројеката.

Предсједник "Гусала" Радислав Тубић нагласио је да је срамотно за представнике градске власти Мостара, као и других институција у БиХ то што је изостала подршка за ову манифестацију.

"Врло тешко је у данашњим временима организовати било какву културну манифестацију, али мислимо да је Шантић, ако нигдје друго, онда бар у Мостару заслужио велику подршку и да се у његову част организују ове вечери које би требало дуже да трају и да имају што квалитетнији програм. Нажалост, и ове године су се оглушили на наше молбе људи из Градске управе и из многих институција у БиХ", рекао је Тубић.

Он је додао да су скромну помоћ манифестацији дали једино Електропривреда Републике Српске и Мој такси из Мостара.

"Шантићевих вечери поезије" биће отворене 22. септембра у атријуму Владичанског двора у Мостару у 19.00 часова, а на њему ће наступити СПКУД "Гусле" Мостар, Клапа "Хрвоје" из Мостара и Ансамбл "Мостарске кише", након чега ће бити одржана вече Светлане Бојковић.

У уторак, 23. септембра у 19.00 часова у атријуму Владичанског двора у Мостару биће отворена изложба "Јован Дучић у дипломатији", у сарадњи с Архивом Југославије и СПКД "Просвјета" Гацко.

Сриједа, 24. септембра, је резервисана за "Портрет Милице Јефтимијевић Лилић", која је и потпредсједник Удружења књижевника Србије и која ће представити свој књижевни рад на српском, њемачком и италијанском језику.

Поетско вече младих, у сарадњи с Колеџом уједињеног свијета у Мостару, биће одржана у петак, 26. септембра. У суботу, 26. септембра у Градској галерији у Невесињу биће одржано поетско-музичко вече "Друга Шантићева кућа", јер је Невесиње било друга кућа познатог мостарског пјесника.

У понедјељак, 29. септембра, на великом степеништу у Старом граду у Мостару биће одржано вече савремене поезије чиме ће бити и затворене "Шантићеве вечери".