latinica  ћирилица
19/09/2014 |  15:51 | Аутор: СРНА

На Јахорини конгрес ортопеда и трауматолога

На Јахорини се одржава Први конгрес ортопеда и трауматолога БиХ са међународним учешћем. на Конгресу има око 300 учесника, биће представљено око 270 стручних радова из ове области медицине.

Организатори истичу да су задовољни великим одзивом медицинских радника из региона, квалитетом радова и разноврсним темама, те да је конгрес који је синоћ званично отворен испунио њихова очекивања.

На конгресу се презентују радови аутора из 12 држава - свих држава региона, Турске, Ирске, Аустрије, Израела, Италије, САД и Холандије.

"Циљ конгреса је размјена искуства у лијечењу пацијената, успостављање професионалних веза, те оснивање удружења ортопеда БиХ које ће радити на сталним едукацијама, организацији стручних скупова и симпозијума и на позитивном утицају на здравство", рекао је на конференцији за новинаре предсједник Организационог одбора Конгреса Славко Манојловић.

Предсједник Научног одбора скупа Мирза Бишћевић истакао је да, с обзиром на опасност већих инвалидитета код пацијената, ортопеди и трауматолози имају додатну обавезу да сав свој потенцијал искористе за добро пацијената.

"Медицински проблеми и они други са којима се сусрећемо у раду су наши заједнички проблеми, зато са колегама из региона желимо да размијенимо искуства и нађемо највеће заједничке садржиоце да би рјешавали те проблеме", рекао је Бишћевић и додао да је на овом скупу изнесено много нових идеја.

Према његовим ријечима, у многим мјестима БиХ у одређеним сегментима ортопедије постигнути су врхунски резултати који прате свјетске трендове.

Члан Организационог и Научног одбора скупа Зденко Остојић каже да је значај конгреса у томе што је подстакао докторе да пишу и прикажу то што раде, а од чега сви учесници скупа имају користи.

"Можда ово могу бити кораци ка проширивању нашег здравственог подручја, формирању центара изврсности. Од новца зависи квалитет здравствене услуге, али мислим да смо ми у БиХ пуно надишли материјалну подршку државе по питању квалитета услуге", рекао је Остојић.

Директор Института за ортопедску хирургију "Бањица" из Београда Зоран Башчаревић каже да су сесије на Конгресу изванредно посјећене, стручне дискусије усмјерене, а да је комуникација међу људима изванредна.

"Живимо у различитим градовима и државама, професионално гледајући живимо исте животе, имамо исте проблеме са пацијентима, размишљамо о њима на исти начин, решавамо их онако како мислимо да је потребно, а усмерени смо на светска искуства, радове, часописе, писања", рекао је Бишчаревић.

Према његовим ријечима, учесници конгреса су схватили да кроз договор и сарадњу могу олакшати проблеме које имају регионално.

"Надам се да ће са овог скупа да израсте и једно регионално удружење које би могло да се укључи у европске и светске форуме и токове, од чега би највише користи имали сами пацијенти", рекао је Башчаревић.

Први конгрес ортопеда и трауматолога БиХ са међународним учешћем завршава се 21. септембра.