latinica  ћирилица
19/09/2014 |  13:07 | Аутор: СРНА

ЕУ: Млађи од 25 година неће моћи да купују жестока пића?

Особама млађим од 25 година, које живе у ЕУ, могла би у будућности бити ускараћена могућност да купе алкохол или да буду послужени жестоким пићима!

Према истраживању из 2011. године, више од 40 одсто младих Европљана признало је да попије више пића бар једном седмично, а 81 одсто има "лак приступ" алкохолу.

Због чињенице да се сваки други млади Европљанин опије барем једном седмично, Европска комисија донијела је Акциони план о конзумацији алкохола међу младима.

Циљ документа је да одгоди почетак конзумације алкохола у тинејџерској доби, смањи количину попијеног алкохола и редукује штету коју трпе дјеца у породицама са проблемом алкохолизма.

Од држава чланица ЕУ тражи се да ојачају регулативу у погледу продаје и послуживања алкохолних пића младима, те да пореском политиком и политиком цијена младима отежају приступ алкохолу.

Државе би морале да промијене праксу продаје алкохолних пића из аутомата и да смање изложеност младих рекламирању алкохола.

Предложено је и смањивање допуштене концентрације алкохола у крви младих возача и професионалних возача који превозе дјецу.