latinica  ћирилица
19/09/2014 |  08:53 | Аутор: Блиц

Шредер о Србији: Реформе морају да боле

Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер оцијенио је да нови реформски потези премијера Србије Александра Вучића којима се планирају велике уштеде подсјећају на болне и тешке реформе које је он спровео у Њемачкој.

Шредер је  рекао да су планиране реформе важни кораци који треба да одведу земљу у бољу будућност. "Приватизације су такође исправна и неопходна мјера. Њемачки примјер показује да такве реформе за многе могу бити болне". рекао је Шредер.

Бивши њемачки канцелар је подсјетио да су његовом "Агендом 2010", коју је спровео прије 11 година, смањена социјална давања.

"Политичари нерадо уводе такве мјере и само онда када су убијеђени да је то добро за њихову земљу. Осим тога потребно је неколико година да се осјете ефекти тих реформи. То од грађана захтијева велико стрпљење", истакао је Шредер.

Наводећи да је имао прилику да разговара са премијером Србије на неколико састанака, Шредер је рекао да је његов утисак да је Вучић "веома озбиљан у настојањима да спроведе реформе и да је у стању да добије неопходну подршку у парламенту и у народу".

Упитан о политици Србије према Русији и одбијању Београда да се придружи увођењу санкција Москви, Шредер је навео да је то "израз суверенитета ваше земље који треба поштовати".

За изградњу гасовода "Јужни ток" чију је изградњу кроз земље ЕУ блокирао Брисел, Шредер истиче да је "Јужни ток паметан европски пројекат".

Шредер сматра да је Србији место у ЕУ јер, како је оцијенио, уједињење Европе није потпуно без земаља западног Балкана.

"Жељу српске владе да Србија најкасније до 2020. постане чланица ЕУ сматрам реалном. Наравно, само ако Србија спроведе реформе у свим областима, што Влада и намјерава", оцијенио је Шредер и изразио увјерење "да је добар привредни развој Србије, изазван и потпомогнут реформама, у интересу двије земље".