latinica  ћирилица
17/09/2014 |  21:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: ХДЗ хушка против Србије па се прави луда

Хрватска демократска заједница, док је у опозицији, хушка против Србије, а кад дође на власт, прави се да се то није догодило, оцијенио је данас премијер Хрватске Зоран Милановић.

Милановић је у жучној расправи у хрватском Сабору, поручио Жељку Рајнеру из ХДЗ-а, да његова реторика представља чисто хушкање.

"Онај ко се мача лаћа можда неће од њега погинути, али се може исјећи. Наш став о Србији ће се још чути и нећемо дозволити да нас ви хушкате", рекао је Милановић.

Расправа између Милановића и Рајнера почела је када је Рајнер питао зашто је премијер на насртај на мањинска права Хрвата у Србији одговорио млако и зашто није одговорио на говор патријарха Иринеја који је дошао у Пакрац, у којем је 1991. почела српска побуна, а затим, како је рекао, преувеличавао српске жртве.

У наставку расправе, Милановић је постављао реторска питања, од којих је једно било да ли је циљ ХДЗ да сваки пут, кад је у опозицији, хушка, а кад доде на власт, прави се да се ништа није догодило.

- То је недосљедно - сматра Милановић и напомиње да "Србија не вуче Хрватску за нос, јер није у прилици да то ради", али да се Србија неће спустити на ниво Словеније и понашати се онако како се та земља једно време понашала према Хрватској.

Рајнер му је поручио да му није одговорио на питање и да је чињеница да није реаговао на провокације из Србије када је требало јер му је то била дужност.