latinica  ћирилица
17/09/2014 |  19:54 | Аутор: РТС

Исток Србије: Отклањају се посљедица поплава

На истоку Србије киша је престала да пада, али се становници поплављених мјеста суочавају са посљедицама водене стихије. Потребна им је помоћ – храна, вода, гумене чизме, пумпе за избацивање воде.

За наредна два до три дана Војска Србије ће поставити понтонски мост у селу Грабовици, како би пут Кладово–Неготин био повезан. Становницима поплављених насеља неопходна је помоћ у води за пиће, храни, обући и пумпама за избацивање воде. Три особе се воде као нестале.

РХМЗ је саопштио да су на Нери код Кусића, на Карашу код Добричева и на Брзави код Марковићева, водостаји изнад границе редовне одбране, али са тенденцијом стагнације.

На Сави код Шапца водостај ће се кретати око границе редовне одбране од поплава, са тенденцијом мањег пораста у наредна два дана.

На Пеку водостај је у опадању и налази се изнад границе редовне одбране од поплава. У току ноћи није било нових евакуација, а пут Текија–Кладово је раскрчен и дјелимично проходан.

Двије велике пумпе "Вода Војводине" допремљене су до села Грабовице, па се наставља испумпавање воде и чишћење.

Министар полиције Небојша Стефановић је током посјете Грабовици поручио да ће најприје помоћи породицама чије су куће поплављене, а да ће се затим радити на обнови путева.

Министар одбране Братислав Гашић рекао је да ће сутра бити упућено 500 војника у најугроженија подручја у општинама Кладово и Мајданпек, као и сва расположива механизација. 

Хидроелектрана "Ђердап 2" и даље ради смањеним капацитетом. Ојачавају се бедеми, како вода и муљ из набујалих потока не би доспјели у електрану. У мрежу је враћен један од два агрегата који нису били у функцији, али електрана ради максималним капацитетом.