latinica  ћирилица
16/09/2014 |  14:13 | Аутор: СРНА

Неће бити истраге против Марковића и Ћавара

Тужилаштво БиХ донијело је наредбу о непровођењу истраге у вези са пријавом Сипе против лица чији су иницијали М.Д.М. и М.Ћ. због сумње да су, као службена или одговорна лица у институцијама БиХ, злоупотријебила положај или овлаштења, чиме су повриједила права, односно нанијела штету директору Сипе Горану Зупцу.

Медији су јавили да је Сипа поднијела Тужилаштву БиХ извјештај против тужиоца Тужилаштва БиХ Мирослава Марковића и замјеника министра безбједности БиХ Младена Ћавара због сумње да су злоупотријебили положај или овлаштења.

Из Тужилаштва БиХ Срни је саопштено да је наредба о непровођењу истраге донесена, јер је из пријаве и пратећих списа очигледно да пријављено дјело није кривично дјело, као и да не постоји основ сумње да су пријављена лица починила кривично дјело.

Из Сипе је Срни саопштено да су М.Д.М. и М.Ћ. пријављени због тога што су као службена или одговорна лица у институцијама БиХ, искориштавањем свог службеног положаја или овлаштења, односно прекорачивши границе свог службеног положаја или овлаштења, теже повриједили права другог, односно другом нанијели штету.

Они су пријављени за злоупотребу положаја или овлаштења на начин да је М.Д.М. прекорачио границе службеног положаја и изашао изван своје стварне надлежности у поступању, те предузео службену радњу која је у надлежности друге институције, односно њеног службеног лица, односно да је извршио такозвану узурпацију.

Поступајући противно законским одредбама М.Д.М. је доставио информацију М.Ћ. којом му је наложио да поступи противно одредбама Закона о заштити тајних података БиХ, те затражио од М.Ћ. доношење рјешења о онемогућавању приступа тајним подацима оштећеном директору Сипе Горану Зупцу до окончања кривичног поступка.

М.Д.М. је од 20. фебруара до 10. јула у континуитету, у неколико наврата, различитим ненадлежним лицима наложио поступање противно законским одредбама тако што је 20. фебруара својом информацијом од Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ затражио да изврши суспензију директора Сипе.

Он је 25. фебруара својом информацијом од замјеника директора Сипе затражио да поступи противно одредбама Закона о независним и надзорним тијелима БиХ и Закона о полицијским службеницима БиХ, те суспендује директора Сипе.

Сипа наводи да је првопријављени М.Д.М. истрајно и у континуитету вршио незаконите радње с циљем суспензије директора Сипе, чиме је наступила неимовинска штета, односно тежа повреда права оштећеног.

Оваквим поступањем првопријављеног нанесена је неимовинска штета Сипи, јер је доведено у питање повјерење јавности БиХ према Агенцији.

Због оваквих поступака настала је за сада неутврђена имовинска штета у буџету БиХ, с обзиром на бројне састанке и сједнице Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ, које су морале бити одржане усљед незаконитих поступака М.Д.М.

Сипа наводи да је М.Ћ. вршећи дужност замјеника министра безбједности БиХ предузео радње супротне одредбама Закона о заштити тајних података и Правилника о начину издавања и обнављања безбједносних дозвола за приступ тајним подацима, на начин да је предузео службену радњу, која је у надлежности другог службеног лица, односно институције, те је донио противзаконит управни акт у форми рјешења.

М.Ћ. је без провођења законом прописане процедуре донио рјешење којим се Зупцу онемогућава приступ тајним подацима укључујући и степен "врло тајно", чиме је злоупотријебио положај или овлаштење као саизвршилац, чиме је наступила штетна посљедица и тешка повреда права директора Сипе.

Због поступака М.Ћ. нанесена је и значајна штета Сипи, чији углед је усљед његових поступака доведен у питање, а која је истовремено била принуђена трошити вријеме и ресурсе на анализу правних прописа који се тичу законитог поступања, након што је донио незаконито рјешење, на основу незаконитог тражења М.Д.М.