latinica  ћирилица
05/09/2014 |  10:07 | Аутор: Б92

Еуро 2016: Очекивања и мишљења селектора

Након жријеба за квалификације за Европско првенство 2016. године већина селектора давала је одмјерене изјаве и пребацивала улогу фаворита на друге тимове.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Европско првенство ће се одржати у Француској, извучене су изједначене групе и због формата такмичења нема "група смрти“.

На овом првенству ће први пут учествовати 24 репрезентације, тако да се селектори неких репрезентација које нису међу најбољим у европском фудбалу попут Финске, Летоније или Белорусије виде своју шансу за пласман на Еуро.

Селектори најбољих селекција попут Шпаније и Италије су се оградили од улоге фаворита и истакли да ће им бити потребна максимална посвећеност не би ли се пласирали на такмичење најбољих европских селекција.

Висенте Дел Боске води селекцију браниоца титуле, Шпанију, истакао је да се у групи са Шпанијом налазе тимови чије вријеме тек долази.

"Група није лака као што се то можда некима чини. Сусрећемо се са репрезентацијама у налету који имају младе и јаке тимове" , рекао је 63-годишњи Дел Боске.

Дел Боске је такође изјавио да се нада да ће, када Шпанија буде играла у Украјини, све бити у најбољем реду.

"Надам се да ће све поново личити на весеље као прошли пут када смо играли у Украјини" , изјавио је искусни шпански стручњак.

Чезаре Прандели, селектор Италије, истакао је конкурентност Хрвата и Бугара, а посебно се осврнуо на тим Азербејџана.

"Хрватска и Бугарска су потенцијални побједници групе, Норвешка има добар тим, а Азербејџан је екипа у налету", рекао је Прандели, некадашњи тренер Фиорентине.

Нико Ковач је, са друге стране, пребацио улогу фаворита у Пранделијево двориште.

"Задовољан сам жријебом, али објективно Италија је фаворит у групи", рекао је Ковач, некадашњи репрезетативац, а садашњи селектор Хрватске.

Енглески селектор Рој Хоџсон је на уму имао навијаче, а прокоментарисао је и могућност да на Европском првенству капитен његовог тима буде Вејн Руни.

"Руни ће сигурно у будућности бити капитен Енглеске. Што се жријеба тиче драго ми је због навијача, они нас прате свуда по свијету, а сада ће имати неке прилично лаке дестинације", истакао је Хоџсон.

Селектор Нијемаца Јоаким Лев је био прилично опрезан након жријеба.

"Утакмице против Шкотске и Ирске ће бити тешке прије свега због атмосфере. Пољаке добро познајемо из Бундеслиге, док је Гибрaltар за нас непознаница", рекао је Лев.

Луис Ван Гал је био најсамопоузданији селектор послије жријеба.

"Историја каже да смо углавном побјеђивали ове противнике. Холандија ће се квалификовати на Европско првенство", увјерен је Ван Гал.

Неколико селекција игра за свој први пласман на Еуро, а један од најсамопоузданијих послије жријеба био је селектор Белорусије Георги Кондратијев.

"Тек очекујте најбоље од нас. Све осим пласмана на првенство би био неуспјех", изјавио је Кондратијев.

Група А дјелује као најјача група, а селектор Чешке изјавио је да ће борба за пласман бити неизвјесна.

"Исланд може да буде изненађење наше групе, а Летонија и Казахстан су екипе које нисмо жељели да се састанемо", изјавио је Павел Врба.

Његов колега на клупи Летоније рекао је да ће Летонци дати све од себе у квалификацијама.

"Даћемо све од себе да се пласирамо на Европско првенство. Холанђани су сигурно фаворити, они могу да побиједе у било ком такмичењу", рекао је Мариан Пахарс.

Република Ирска је у групи са Њемачком и Пољском, а селектор Ираца Мартин О'Нил истакао је да највише очекује острвски дерби са Шкотима.

"Група је тешка, најзанимљивије ће бити утакмице са Шкотском. За нас саме, навијаче и цијелу државу би било сјајно да се квалификујемо за Еуро" , рекао је О'Нил.

Селектор Шведске Ерик Хамрен улогу фаворита у групи препустио је Русима.

"Русија је фаворит, а Аустрија има одличну селекцију, они су млад тим са пуно потенцијала. Квалификације ће бити велики изазов", рекао је Хамрен.

Финска ће бити у изједначеној групи Ф а селектор ове нордијске репрезентације сматра да ће његовом тиму бити тешко да дође до Француске.

"Задовољан сам жријебом, али за нас неће бити лаких утакмица", изјавио је Мико Паталаинен.

Пољска је у групи са Њемачком и селектор Адам Навалка је посебно истакао квалитет Нијемаца.

"Нијемци су фаворити у групи, али за нас је најбитније да вјерујемо у себе и напорно радимо", рекао је Адам Навалка.

И нови селектор Сан Марина је имао шта да каже о жријебу, Пјаранђело Манцароли сматра да Сан Марино мора да напредује.

"Да би напредовао мораш да играш са најбољима", рекао је Манцароли.

Ален Була, селектор Гибрaltара изразио је одушевљење што је његов тим добио шансу да се такмичи.

"Прошли смо дуг пут, дјеловало ми је нереално али се остварило. Једна моја жеља је услишена, добили смо Њемачку", рекао је Була.

Некадашњи фудбалер Црвене звезде Бошко Ђуровски је на челу Македоније, а истакао је да се радује сусрету са Шпанијом у Скопљу.

"Шпанија је фаворит у групи, али прилика да у Скопљу играмо са 'Црвеном фуријом' је сјајна. Украјина има шансу да буде друга, али не бих ни нас отписао", рекао је Ђуровски.

Лук Холц је на клупи Луксембурга, а његов тим се радује мечевима са Њемачком.

"Двије утакмице против троструког шампиона Европе ће сигурно бити посебни за нас", изјавио је Холц.

Селектор Норвешке Пер Матијас Хегмо је своју пажњу усмјерио на Хрвате.

"Жријеб је могао бити и бољи и лошији по нас. Хрватска је једна од најјачих екипа из дугог шешира, биће ово занимљива група", рекао је Норвежанин.

Трофејни стручњак на челу Русије Фабио Капело био је кратак и конкретан,

"Мислим да је ово тешка група. Аустрија, Шведска и Црна Гора су сјајне екипе", рекао је Капело.

Мађари су у налету, њихове јуниорске селекције све боље играју а селектор сениора Атила Пинтер сматра да ће се Мађари за пролаз на Еуро борити са Румунијом и Финском.

"Познајемо Румуне, а Финска има јако дисциплинован тим, са њима се сљедећег мјесеца састајемо у пријатељском мечу", рекао је Пинтер.

Нови селектор Швајцарске Владимир Петковић вјерује у свој тим.