latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 19/07/2017 | 14:50

Мјесечеве фазе

Вијековима људи истражују небо и покушавају да схвате законитости и ритмове природе, успостављајући везу између понављања одређених појава и цикличног кретања звијезда, Сунца и нарочито Мјесеца...

Мјесечеве фазе биле су предмет истраживања и античког времена и тадашњих филозофа. Грчки љекар Хипократ из 5. вијека п.н.е. говорио је својим ученицима: “Неук и глуп је љекар који не узима у обзир кретање звијезда. Никада немојте да оперишете онај дио тијела којим влада сазвежђе, кроз које Мјесец управо пролази”. На жалост, савремена наука још није успјела у потпуности да докучи и објасни овај феномен, али данас нико више не може да негира утицај који Мјесец има на природу и људе. Познато је да он управља плимом и осеком, менструални циклус траје у просеку 28 дана, колико и лунарни, а према статистичким подацима добијеним истраживањем више је злочина и насиља у вријеме пуног Мјесеца. Навешћемо неке од основних правила, помоћу којих своје активности можемо да доведемо у бољи склад са лунарним циклусом, а сазнаћемо и нешто више о мјесечевим фазама.


МЈЕСЕЦ У ФАЗИ ОПАДАЊА:
Мјесец у опадању- период је између пуног и младог Мјесеца. У природи и у људском организму у овом периоду од 14 дана, јавља се тенденција ка прочишћавању. Мјесец у опадању исушује, издувава, смањује, потенцира активност и потрошњу енергије. Ефекат се појачава са приближавањем фазе Младог мјесеца. Најбоље је искористити овај период за прочишћавање - дезинфекцију организма. Особе које пате од алергија посебно треба да обрате пажњу на лунарни календар: нпр. боје које се користе у индустрији одјеће садрже тешке метале и супстанце које могу да изазову алергије и дерматитисе. Да бисте избјегли ризик, сваки нови дио одјеће оперите у вријеме Мјесеца у опадању - тада је чишћење дубље и ефикасније, бактерије и прљавштина се боље одстрањују. Када је ријеч о хируршким захватима, већа је могућност успјешног исхода, поступак оздрављења је бољи и бржи. Ране не крваре много и не стварају се ожиљци, који блокирају проток енергије кроз организам. Брадавице и младеже треба третирати и одстрањивати само када је Мјесец у опадању. Ако лијечење још није завршено у вријеме младог Мјесеца, поступак треба прекинути и наставити после фазе пуног Месеца. Брадавице које се одстрањују у време растућег Мјесеца касније се поново јављују и умножавају. Иначе је ово сјајан период за успјех са примјеном различитих дијета или са корекцијом исхране. Чак и ако једете више него обично нећете се угојити, или ћете чак, смршати. У овом периоду храна се теже апсорбује и зато можете себи да приуштите неку посластицу без већих последица.

МЈЕСЕЦ У ФАЗИ РАСТА:
Само неколико сати пошто је потпуно “нестао”, Мјесец почиње свој нови циклус - раст, за 14 дана његов срп ће се претворити у сјајан круг. Ово је период регенерације и раста. Мјесец у расту апсорбује, одређује, усмјерава, прима, гради, инспирише, надахњује, акумулира енергију и прикупља снагу. Ефекат се појачава са приближавањем фазе пуног Мјесеца. Сви третмани за јачање организма су много ефикаснији у време кад Мјесец расте, него када опада. Тијело је спремно за примање - после добре дезинтоксикације, обављене за вријеме фазе Месеца у опадању, право је време за јачање организма. У периоду раста Мјесеца витамини и минерали се боље апсорбују, а различити препарати на бази магнезијума, калцијума и гвожђа су много ефикаснији. Тенденција ка задржавању, акумулирању енергије, одражава се и на задржавању воде у организму, нарочито ноге могу да отичу. Сваки облик интоксикације, напр. од убода инсеката до тровања печуркама, је много јачи, такође и лијекови имају јаче дејство. Ако желите да вам коса буде јача, бујнија и да брже расте, треба да је скратите у периоду мјесечевог раста. У овом периоду масноће се лакше акумулирају, без обзира на то што је начин исхране остао исти. Да би се избјегло повећање тежине и тјелесне масе, добро је промијенити културу исхране и примјенити дијететски режим.


ФАЗА МЛАДОГ МЈЕСЕЦА:
Фаза младог Мјесеца - је ноћ без Мјесеца. У овој фази која траје неколико сати, природа, људи, животиње и биљке су изложени веома јаком дејству небеског тијела, које, чини се да не постоји. Способност организма да се ослободи различитих токсина и отрова је највећа, и зато пост даје веома добре резултате, нарочито у превенцији. Ово је најбољи дан за почињање било које активности, такође и за ослобађање лоших навика, као што су дуван и алкохол (жеља за цигаретом или алкохолом се лакше подноси).


ПУН МЈЕСЕЦ:
У Фази пуног Мјесеца је утицај Мјесеца на Земљу у кулминацији или на врхунцу. Познато је да тада мјесечари ходају у сну, а да ране јаче крваре. Љековите биљке, које су убране у овим сатима имају најјаче дејство, повећава се број насилних случајева и различитих облика криминалих активности, док се у породилиштима значајно увећава обим посла. Овај дан је веома добар за пост, али веома је лош за постоперативни опоравак. На дан пуног Мјесеца и три дана прије њега, није добро примати вакцине.