latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 07/06/2015 | 14:59

Словачка: Искуство чланства у ЕУ (ВИДЕО)

У процесу европских интеграција БиХ предстоји израда конкретног плана економских реформи према новој европској иницијативи о којој је постигнута сагласност свих политичких лидера. Једна од земаља у којој су реформе дале резултате и вратиле повјерење инвеститора је Словачка. Постала је чланица Европске Уније у оквиру тзв. Великог проширења 2004 године.

 

Земље Вишеградске групе,Словачка,Чешка, Мађарска и Пољска придружиле су се Европској Унији 2004 године  као прилично слабе економије,али са потенцијалом за раст. Имају 64 милиона становника или 13 одсто од укупног броја становника ЕУ. Највећа предност чланства је институционална и економска стабилност, оцијенио је за РТРС словачки шеф дипломатије Мирослав Лајчак.

„Модернизовали смо земљу. Људи су постали богатији што се види према садашњој просјечној плати и оном гдје смо били прије пет или десет година. Људи то виде и осјећају, добили смо огроман новац из европских фондова“, рекао је министар Мирослав Лајчак.Словачка из европског буџета за период од 2014 до 2020 године има на располагању 14,5 милијарди евра, што је један додатан буџет ове земље.

Након распада Чехословачке 1993 године, тадашњи премијер Владимир Мечијар поднио је 1995 године кандидатуру за чланство. Преговори су почели 2000 и трајали три године. Словачка је већ у првој половини деведесетих почела да примјењују европске економске стандарде. Опредјељење грађана потврђено је на референдуму.

“Процес је имао неколико фаза демократских одлука унутар земље и у Европи. Преговори су били врло осјетљив и важан дио европеизације Европе, или, рекао бих, поновног спајања формално подијељеног континента, изјавио је за РТРС Јан Фигел, бивши главни преговарач Чешке са Европском Унијом и европски комесар за културу, образовање и спорт.

„Било је важно поставити циљеве у погледу времена, контекста и садржаја јасно и разумно да након приступања будемо равноправан партнер. Ми смо успјели и наши резултати су бољи у поређењу са сусједима из Вишеградске групе.“, рекао је Јан Фигел.

Капиталним реформама значајно је унапријеђена извозно орјентисана економија која чини 80 одсто БДП-а. Словачка је чланица еврозоне, једина од земаља Вишеградске групе. Највећи је произвођач аутомобила у свијету по глави становника. Годишње произведе милион возила. Једна је од ријетких држава које нису осјетиле веће посљедице економске кризе. Док је 2004 године БДП Словачке износио 57 одсто од просјека Европске Уније, сада је то 76 одсто.

„“Прилично много инвестиција је видљиво, прије свега, путем структурних фондова, доста европског новца је упућено и у мања мјеста. Ако бисмо упоредили садашњи и период прије 15 година могу рећи да се Братислава много промијенила“, изјавио је за РТРС Мариан Мајер, стручњак Института за европску политику (CEPI) у Братислави.

Мајер сматра да је за обичне грађане важно да је Словачка чланица еврозоне што је путовање и размјену новца учинило много једноставнијим.

 

Словачка подржава европске интеграције Босне и Херцеговине и спремна је да подијели своја искуства у процесу реформи потврђено је током сусрета предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине Младена Иванића и предсједника Словачке Андреја Киска. Разговарано је о слиједећим корацима на успостављању механизма координације и програма економских реформи да би Босна и Херцеговина испунила услове за кандидатски статус.

 Видео прилог можете погледати клиликом на овај линк.