latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 17/04/2015 | 15:12

Споразум о стабилизацији и придруживању (ВИДЕО)

Европска унија донијела је политичку одлуку да одобри ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању са БиХ што би се могло очекивати 1. јуна 2015. године. Ступање на снагу Споразума је резултат усвајања Изјаве о реформама на које су се власти у БиХ обавезале на основу нове европске тј. њемачко-британске Иницијативе. Савјет Европске уније у мартовским закључцима позвало је лидере у БиХ да испуне преузете обавезе.

Споразум о стабилизацији и придруживању отвара могућност слободне трговине између БиХ и ЕУ и приступ домаћих компанија великом европском тржишту, те јавним набавкама под једнаким условима. Да би користили ову предност и омогућили извоз треба испунити стандарде квалитета што значи интензивно радити на усклађивању закона, примјени закона и правила конкуренције. Споразум о стабилизацији и придруживању доноси нови квалитет односа, уговорних односа између Босне и Херцеговине и Европске Уније и у том смислу ће се формално отворити и политички дијалог, изјавила је за РТРС Невенка Савић, директорица Дирекције за европске интеграције БиХ. Прије свега, то ће бити остварено успостављањем нових структура, изјавила је Савић.

Споразум треба прилагодити и испунити обавезу да се у трговини с Хрватском примјене бесцаринске квоте које је та земља имала, а које сада када је чланица вриједе за читаву Европску унију. Тзв. традиционална трговина значи да се квоте које земља има прије уласка у Унију додају онима које тренутно вриједе. Ако бесцаринска трговина одређеног производа са ЕУ износи 500 тона, а БиХ је са Хрватском раније имала 1000 тона бесцаринског увоза нова квота би износила 1500 тона и вриједила би обострано.

Ово је велики изазов за институције Босне и Херцеговине, оцијенио је за РТРС Бранислав Бореновић, предсједник Одбора за европске интеграције Народне Скупштине Републике Српске.

„Како и на који начин имати добру преговарачку позицију да се у том процесу заштите, прије свега, пољопривредни произвођачи који имају готово производ који би требало да буде извезен без било каквих баријера у Европску Унију“, каже Бореновић да се ради о озбиљном послу за преговараче.

Домаћа производња има велике губитке иако је покушана заштита одређених производа од увоза, међу којима су млијеко и млијечни производи, конзумна јаја, поједине врсте воћа и поврћа, месо и месне прерађевине. Власти траже додатно вријеме за преговоре док ЕУ упозорава да би БиХ могла остати без трговинских олакшица ако настави да одбија примјену правила.

” Европска комисија је направила приједлог који је недавно разматран на Европском парламенту према којем би од 1. јануара 2016. године биле укинуте заштитне мјере за БиХ ако не дође до адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању у контексту тзв. традиционалне трговине са Хрватском”, изјавио је Енди Мегафи, портпарол Делегације Европске Уније у Босни и Херцеговини у изјави за РТРС.

Мегафи појашњава да је Делегација Европске Уније у БиХ у контакту са институцијама БиХ о овом питању и очекује да ће споразум бити постигнут. „Желио бих истаћи да су остале земље регије прихватиле методологију Европске комисије за прилагођавање овог споразума. Надамо се да ће и БиХ то урадити.“, рекао је Мегафи.

Ако реформе буду и даље наилазиле на отпор на чекању ће бити и достизање вишег стандарда квалитета производа, конкурентности на тржишту, заштите потрошача и смањења стопе корупције.

Видео прилог можете погледати на сљедећем кликом на овај линк.