latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 04/04/2015 | 14:01

Економске реформе отварају пут ЕУ интеграција (ВИДЕО)

Према новој европској иницијативи власти у Босни и Херцеговини обавезале су се да израде и имплементирају програм економских реформи у складу са Споразумом за раст и запошљавање. Представници БиХ и Европске комисије требало би да о елементима приједлога тог програма мјера разговарају на конференцији у Бриселу крајем априла.

План социо- економских реформи је услов за припрему апликације за чланство, а почетак провођења за кредибилност тог захтјева. С обзиром да је власт на свим нивоима тек успостављена, још није израђен приједлог мјера за оживљавање економије, раст запослености, владавину права, борбу против корупције и ефикаснији систем социјалне заштите. Влада Републике Српске припрема сет реформских закона.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у изјави за РТРС потврдила је да Влада припрема неколико закона који би требали бити на дневном реду засиједања Народне Скупштине Републике Српске током априла."Очекујемо да већина буде урађена, а наш план је да то буде урађено прије љетње парламентарне паузе у августу", изјавила је Цвијановић.

Предстоји преузимање послова који су на чекању.Обавеза представника власти у БиХ у дијалогу са Бриселом јесте да реформе временски, редосљедом и начином израде према потребама које одговорају БиХ и којима би побољшали квалитет живота грађана.

"У којој мјери ми конципирамо реформе да одговарају нашим приликама и задовољењу остварења наших потреба у томе ћемо боље проћи ", изјавио је за РТРС Халид Гењац, посланик Дома народа Парламентарне Скупштине БиХ. Ако власти у БиХ буду пасивне у том процесу тешко да ће се постићи очекивани резултати, рекао је Гењац и оцијенио да ће Брисел водити рачуна о одређеним стандардима и принципима који вриједе за развијене европске земље.

Министри иностраних послова Европске Уније у Закључцима на мартовском засједању поздравили су Изјаву о политичкој опредјељности Предсједништва БиХ са којом су сагласни лидери политичких партија и која је усвојена у Парламенту.Савјет за спољне послове ЕУ позвао је лидере да испуњавају обавезе и задрже позитиван замах тако што ће радити на изради програма реформи у договору са Европском комисијом, али и са цивилним друштвом.

Игор Стојановић из организације Центри цивилних иницијатива изјавио је за РТРС да би позитиван импулс требао доћи од изабраних представника који треба да отворе процесе доношења одлука за све заинтересоване стране, не само цивилно друштво већ пословни сектор и академску заједницу.

"Процес треба отворити за све који имау капацитет да допринесу да политике које ће бити креиране буду што боље и што више у интересу јавности, рекао је Стојановић.

Европска Унија ће процијенити напредак на основу реформи које ће бити проведене ,а прије тога дефинисане у Мапи пута коју би требало да израде ентитетске владе и Савјет министара. Први значајан корак било би ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању како се очекује у јуну. Претходно, изабрани представници власти у БиХ треба да потписано проведу у пракси.

Видео прилог можете погледати на сљедећем кликом на овај линк.