latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 20/02/2015 | 12:47

Незапосленост младих у Босни и Херцеговини (ВИДЕО/ФОНО)

Власти на свим нивоима у Босни и Херцеговини обавезале су се да ће израдити свеобухватан план економских реформи према Споразуму за раст и запошљавање Европске Уније за БиХ. Једна од шест конкретних препорука Европске комисије је реформа тржишта рада. Законе који регулишу ову област потребно је мијењати да би се повећало запошљавање посебно младих јер су ову популацију највише погодила негативна кретања на тржишту рада.

Посао тражи више од пола милиона радника. На евиденцијама завода и бироа у БиХ налази се 547.134 имена. Статистика каже да су млади већина и да је међу њима стопа незапослености достигла 60 одсто. До нових радних мјеста може се једино бољом образовном, пореском политиком запошљавања. Един Мехић, власник портала posao.ba  изјавио је за РТРС да је потребно омогућити лакше запошљавање ,али и отпуштање младих радника.

"Једино на тај начин ће послодавци дати више шансе младим људима.Такође, огромни намети и опорезивање запошљавања су  проблеми", рекао је Мехић. Порези којима су оптерећени послодавци у БиХ међу највишима су у Европи.

Послодавац има већу економску добит ако запосли радника са бироа уз субвенцију Завода за запошљавање. Међутим, након годину дана стажа тражи новог радника што значи су програми запошљавања краткорочна рјешења.

”У 2014 години кроз три активна пројекта запослено је 1876 радника за шта је утрошено 7,5 милиона КМ. Ми очекујемо да ће и у 2015 години Акционим планом запошљавања бити обухваћени пројекти, поготово пројекат пољопривреде.”,изјавила је Ведрана Милинковић, портпаролка Завода за запољшавање Републике Српске. Приликом запошљавања компаније предност дају особама с одговарајућим образовањем и искуством и не показују интересовање за оне са дугим стажом на бироу рада. Многи остају без шансе да добију посао и због несклада између система образовања и тржишта, често и неадекватног знања, вјештина и компетенције које посједују.


”Када кажемо радно искуство, то не значи само радно искуство у тој струци , то значи било каква активност чаки  волонтерска,изјавила је за РТРС Самра Мујановић, представница Одјељења за пројекте портала posao.ba. "У току је израда нове годишње анализе тржишта рада коју ћемо објавити  у наредних мјесец или два и ту ћемо, такође, видјети шта послодавци траже ,које су то вјештине и која занимања најтраженија.”,појаснила је Мујановић.

Уз систем који би требао омогућити повезивање са послодавцем важну улогу има и активност младих јер су они међу најпасивнијим у Европи. На бироима су двије генерације дипломаца, њих око 40 хиљада. Многи поучени вишегодишњим лошим искуством, одустали су од проналажења било каквог запослења.Значајан потенцијал остаје неискориштен и БиХ има најнижу стопу учешћа на тржишту рада у Европи, са само 44 одсто радно способног становништва.

Комплетан видео погледајте овдје.

Комплетан аудио послушајте овдје.