latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 21/11/2014 | 20:49

Борба против корупције у БиХ (ВИДЕО/ФОНО)

Корупција у Босни и Херцеговини сваке секунде однесе 47 КМ.У посљедње двије године скоро три милијарде и 210 милиона КМ према резултатима истраживања Антикорупцијске мреже БиХ. Највише у областима јавних набавки, приватизације, образовања, здравства и школства.

Борба против корупције у Босни и Херцеговини је неефикасна.У посљедњем годишњем извјештају Европске комисије о БиХ указано је да је мало напретка постигнуто у реформама за смањење корупције која и даље погађа цијели јавни сектор посебно у подручјима пружања услуга и приступа запошљавању. Корупција је велика препрека економском расту, инвестицијама и социјалној политици.

Корупција у Босни и Херцеговини сваке секунде однесе 47 КМ. У посљедње двије године скоро три милијарде и 210 милиона КМ према резултатима истраживања Антикорупцијске мреже БиХ. Највише у областима јавних набавки, приватизације, образовања, здравства и школства.

Грађани су свјесни ,али не и довољно друштвено одговорни да би пријавили корупцију према анкети на улицама Сарајева. „Живимо у таквом друштву гдје је немогуће било шта урадити да би се спријечила корупција“, каже старији становник Сарајева додајући да је слична ситуација и у Србији и Хрватској. Његов суграђанин тврди да је корупција присутна у читавој БиХ. Анкетирана Сарајка се ,ипак, нада да ће бити мање корупције.

Агенција за превенцију и борбу против корупције у Стратегији од 2015 до 2019 године указује на потребу веће координације и сарадње полицијских тијела и тужилаштава. Разлоге недовољног процесуирања случајева корупције налазе у судовима и тужилаштвима.

Драган Слипац, замјеник директора Агенције за превенцију и координацију борбе против корупције БиХ у изјави за РТРС упозорава да Високи судски и тужилачки савјет мора наћи механизам како би контролисао тужиоце , који ,како каже, држе одређене предмете неколико година у ладици.

Један од најважнијих циљева Стратегије у наредних 5 година је и сарадња са невладиним сектором из којег долази, недавно представљена публикација названа "Пет прича о корупцији" у којој су кориштени резултати емпиријских истраживања и свједочења грађана, жртава корупције. Добијени показатељи, како наводе, требали би послужити истражним органима и правосуђу да провјере зашто су јавне компаније у БиХ кршиле правила јавних набавки.

Елдин Карић, директор Антикорупцијске мреже БиХ за РТРС је изјавио да се у јавним набавкама годишње троши око четири милијарде КМ на свим нивоима власти у БиХ.

"С обзиром да се скоро 75 одсто јавних набавки обавља мимо транспарентности можемо доћи до закључка да је барем три милијарде КМ ми не знамо на шта се троши", прецизирао је директор Антикорупцијске мреже БиХ.

Иако су остварени одређени помаци као што је усвајање Закона о јавним набавкама, звиждачима, Европска Унија указује на потребу поштовања владавине права и значајнију реформу јавне управе. Без снажне политичке воље нема успјеха у борби против корупције. Доносиоци одлука који су као стратешки циљ поставили придружење Европској Унији треба да буду свјесни обавеза и рокова које су поставили.

Комплетан видео погледајте овдје.

Комплетан аудио послушајте овдје.