latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 14/11/2014 | 17:32

Реформа тржишта рада (ВИДЕО/ФОНО)

Босна и Херцеговина треба да усвоји сет реформи тржишта рада које би омогућиле повећање отварања нових радних мјеста, колективно преговарање те у већој мјери укључивање младе популације у радну снагу. Босна и Херцеговина има најнижу стопу учешћа на тржишту рада у Европи са само 44 одсто радно способног становништва.

Тржиште рада у БиХ није се много промијенио од некадашњег социјалистичког насљеђа. Недовољно је развијено и неконкурентно у односу на глобалне трендове. Под директним је утицајем лошег стања у привреди. Није усклађено са образовним системом што доводи до поларизације на дефицитарне и суфицитарне категорије послова и кадрова.

Завод за запошљавање анализира прилив лица на евиденцију која долазе из радних односа као и лица из образовног процеса. Снежана Боровчанин, в. д. извршна директорка за послове посредовања и активних мјера запошљавања у Заводу за запошљавање  Републике Српске  изјавила је за  РТРС да  дугорочна неусклађеност потреба тржишта рада и развоја образовног система доводи до тешкоћа у усклађивању понуде и потражње тј. задовољавању потреба послодаваца.

У борби за радно мјесто побјеђују квалификовани и кадрови с искуством , који раде на унапријеђењу својих вјештина и тиме себи повећавају тржишну вриједност. Атрактивнији су компанијама јер оне траже раднике без дуге паузе у радној биграфији.

Мирослав Вукајловић, директор агенције за посредовање у запошљавању “Спектар” изјавио је за РТРС да Агенција добија од послодаваца прецизно утврђене компетенције тј. знања, вјештине и способности које треба да има потенцијални упосленик. У слиједећем кораку, Агенција провјерава да ли кандидати који су се пријавили на одређени конкурс испуњавају услове. Вукајловић каже да се често догађа да велики број пријављених испуњава формалне услове, али да немају та потребна знања.

У Унији студената упозоравају на хиперпродукцију високообразованих. Уписна политика би требала да одражава потребе друштва и тржишта рада, а не жеље образовних институција, ученика или родитеља. Млади су најбројнији на бироима за запошљавање.

Боривој Обрадовић, предсједник Уније студената Републике Српске изјавио је за РТРС да Унија ради на изради иницијативе коју ће упутити Влади Републике Српске о изради дугорочног плана кадровске полтике. У вези с тим, Обрадовић указује да је потребно прилагодити уписну политику, те политику стипендирања и кредитирања студената. Унија студената Републике Српске се залаже за рангирање факултета и да предност при запошљавању имају студенти који су завршили боље рангиран факултет. Такође, Обрадовић сматра да треба пооштрити критеријуме за оснивање високо школских установа те критеријуме за лиценцирање докторских студија јер квалитет образовања зависи од квалитета професора.

Млади све чешће одустају од пријављивања на огласе за посао јер послодавци углавном траже радно искуство. У Унији студената указују и на случајеве нетранспарентности јавних конкурса. Будућа реформа би промијенила праксе које штите оне коју су у радном односу и пружила могућност незапосленим како би сви имали једнак приступ послу.

Комплетан видео погледајте овдје.

Комплетан аудио послушајте овдје.