latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 10/09/2014 | 14:59

Самит НАТО у Велсу

Лидери земаља чланица НАТО одржали су дводневни Самит 4. и 5. септембра 2014 године у Њупорту у Велсу. Окупљање свјетских лидера у Великој Британији пратио је велики интерес међународне јавности и медија међу којима је била и екипа РТРС. Доминантна тема Самита била је украјинска криза и нова стратегија Запада према Русији те дефинисање позиције НАТО као најзначајнијег фактора глобалне стабилности.

Лидери земаља чланица НАТО-а на самиту одржаном 4. и 5. септембра 2014 у Њупорту одлучили да формирају нову јединицу од више хиљада војника на истоку Европе с циљем да се брзо осујети могућа  „руска претња” и те снаге упуте, ако буде потребно, и у битку с исламским терористима изван Европе.

Шефови држава и влада НАТО усвојили су Акциони план за спремност којим се, како је саопштио генерални секретар Атлантског савеза Андерс Фог Расмусен, ствара та  „ударна песница” комбинованих пјешадијских, ваздушних, поморских и специјалних снага у новим, несталним базама на истоку Европе.

Генерални секретар је оцијенио да је  „безбједносно окружење с којим се суочава НАТО мање предвидљиво него икад, Русија напада Украјину, насилни екстремисти су у успону на Средњем истоку, нестабилност је све већа на сјеверу Африке”.

“ Видимо највећи број криза од завршетка Хладног рата. Клима хаоса изван наших граница могла би имати директне посљедице на нас. Самит у Велсу долази у критично вријеме и то је разлог због којег НАТО треба да буде снажнији.“, рекао је Расмусен.

НАТО као цјелина не намјерава да крене у борбене војне акције у Ираку и Сирији, али ће, ако то затражи ирачка влада, пружити помоћ и обучити ирачке безбједносне снаге да би поразили исламске терористе.

Врата чланства у НАТО отворена су за све земље, потврђено је и на састанку шефова дипломатија држава чланица са четири земље аспиранта за чланство Босном и Херцеговином, Црном Гором, Македонијом и Грузијом.

Босна и Херцеговина као земља партнер НАТО даје допринос операцијама колективне безбједности учешћем у мисијама у Авганистану и Ираку и тиме показује посвећеност вриједностима НАТО. Да би остварила помак ка чланству тј. активирала  Акциони план за чланство (МАП)  потребан је политички договор о војној имовини.

У изјави за РТРС замјеница министра иностраних послова БиХ Ана Тришић Бабић истакла је да је на овом скупу потврђена политика отворених врата НАТО-а и да је примјећен напредак у реформи оружаних снага БиХ. Према њеним ријечима, потврђена је спремност учешћа БиХ у мисији ИСАФ у Авганистану те је оцијењено да су оружане снаге БиХ показале спремност и способност у помоћи становништву током мајских поплава. Лидери НАТО-а сагласили су се да оснаже и фокусирају разговоре с Црном Гором о њеном чланству којој би најкасније до краја 2015 године могао бити упућен позив за придружење. Наредни Самит НАТО биће одржан 2016 године у Пољској.

Извјештаје са Самита НАТО-а можете погледати овдје

Самит НАТО у Велсу 1

Самит НАТО у Велсу 2

Самит НАТО у Велсу 3

Самит НАТО у Велсу 4

АУДИО: Самит НАТО у Велсу 1

АУДИО: Самит НАТО у Велсу 2