latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 01/07/2014 | 15:29

Слобода изражавања и медија: Најбоље праксе у Шведској

У организацији Европског центра за новинарство из Мастрикта и Генералног директората Европске комисије за проширење у Стокхолму је средином маја одржан састанак представника медија из Шведске, земаља Западног Балкана и Турске, међу којима је била и РТРС.

“Приоритети реформи за земље проширења: Слобода изражавања и медија - Најбоље праксе у Шведској” основне су теме о којима су новинари и уредници из Босне и Херцеговине, Србије, Косова, Црне Горе, Албаније и Турске разговарали са медијских стручњацима и колегама са шведског државног Радија, Телевизије и новинске Агенције.

Медијско законодавство у Краљевини Шведској засновано је на снажној традицији слободе медија. Закон о слободи изражавања доносен је далеке 1766. године као први закон у свијету којим се укида цензура и утицај политике на медије.

Закон о слободи приступа информацијама дозвољава увид свим грађанима  у државне информације изузев оних које имају ознаку државне тајне, каже Јан Росен ,професор универзитета у Стокхолму и предсједник Шведског удружења за ауторска права.

У шведском јавном ТВ сервису новинарство је потпуно одвојено од политике истиче Олег Карлсон, уредник информативне и спортске редакције Шведске телевизије СВТ. Грађани вјерују вијестима које објављује Телевизија и ако би подлегли било каквом утицају изгубили би кредибилитет. Политички представници су свјесни да би њихов евентуални утицај на новинаре медији представили јавности. Једина врста притиска у посљедње вријеме долазила је од екстремних група које су покушале да спријече новинаре у обављању посла.

Најважније је да инфомације буду доступне јавности, а дужност новинара је да информише јавност, потврђује познати новинар Ерик Палм са вишегодишњим искуством у истраживачком новинарству.

Палм је открио тајне фондове у Лихтенштајну који управљају компанијом Икеа. Уз документарни филм о Икеа-и  широј јавности је познат и његов документарни филм под називом “Карема” који говори о непримјереним методама које су провођене у дому за његу старијих лица.

Шведска је, уз Холандију и Норвешку, међу најбоље рангираним државама по слободи медија у свјетским и европским оквирима што потврђују и извјештаји организације Freedom House. Прва три мјеста по слободи медија у 2013. години дијеле Шведска, Норвешка и Холандија, на четвртом и петом мјесту су Финска и Белгија. Босна и Херцеговина се налази на 105. мјесту што значи да је дјелимично медијски слободна.

Слобода изражавања и слобода медија основни су стубови доброг управљања и политичке одговорности у демократским друштвима. Како би промовисала слободне медије који раде у складу с највишим етичким и професионалним стандардима, Европска комисија  недавно је  представила Смјернице за подршку медијских слобода и интегритет медија у земљама у процесу проширења ЕУ.