latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 28/06/2014 | 12:50

Европски Механизам цивилне заштите

Када се земља суочи са природном катастрофом, као што се средином маја догодило у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској, од пресудног значаја је помоћ других земаља. ЕУ у таквим ситуацијама активира Механизам за цивилну заштиту који је успостављен 2001 године и обухвата 32 земље, 28 чланица и Македонију, Исланд ,Лихтенштајн и Норвешку.

 

Брза реакција, добра организација, али и адекватна помоћ других земаља имале су кључну улогу током недавних поплава које су погодиле регион. Значајна помоћ упућена је и из европских земаља. Србији су као кандидату за чланство, осим кориштења Механизма за цивилну заштиту и хуманитарне помоћи, доступна и средства из Европског фонда солидарности из кога може рачунати на милијарду евра за отклањање посљедица недавних поплава.

Срђан Мајсторовић замјеник директора Канцеларије за европске интеграције Владе Србије у изјави за РТРС увјерен је да ће, како процес европских интеграција буде одмицао, Србија бити у прилици да се усаглашава у стандардима и у области цивилне заштите те да ће усаглашавати капацитете са захтјевима за државу чланицу. На тај начин земља ће бити спремна да допринесе солидарности, једној од основних вриједности на којима се заснива Европска Унија.

Услов да добије средства је да штета прелази 0,64 одсто бруто националног дохотка што је у случају Србије 175 милиона евра. Ако ова процјена буде потврђена имала би 4 милиона евра из овог Фонда. Србија би ускоро требало да објави коначну процјену штете од поплава. Према првим прелиминарним процјенама Европске банке за обнову и развој, она износи између 1,5 и двије милијарде евра.

Србија припрема апликацију коју ће поднијети Европској комисији за помоћ из Фонда солидарности Европске Уније,изјавио је за РТРС Иван Кнежевић из Европског покрета Србије. На основу ове апликације Европска комисија тражи одобрење од Парламента и Европског савјета. Кнежевић очекује да ће средства бити одобрена и да ће их Србија моћи користити.

Иако су недавне поплаве показале солидарност међу грађанима, видљив је био и недостатак сарадње међу владама региона. Јелица Минић консултант у Европском покрету Србије изјавила је за РТРС да је Србија укључена и представља једног од важнијих актера у домену регионалне сарадње и да често представља добре иницијативе.

Босна и Херцеговина као потенцијални кандидат за чланство у ЕУ нема могућност да користи средства европских фондова у истој мјери као Србија. За санацију штете од поплава у БиХ биће потребно око двије милијарде евра према извјештају који су израдиле власти БиХ, уз подршку ЕУ, УН и Свјетске банке.У организацији Европске комисије у Бриселу ће 16. јула 2014. године бити одржана донаторска конференција за ове двије земље.

Видео прилог можете погледати овдје.