latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 14/06/2014 | 15:13

Гасни сектор у БиХ

Потписивањем Споразума са енергетском заједницом БиХ се обавезала да ће примијенити све европске директиве у области електричне енергије, природног гаса нафте. Међутим, рокови пролазе, а никакав напредак у испуњавању обавеза из овог Уговора није остварен.

Министарско вијеће Енергетске заједнице размотриће усвајање санкција за БиХ према приједлогу секретаријата ове заједнице на наредном састанку у септембру.

Према Споразуму са Енергетском заједницом БиХ је требала до јуна усвојити Закон о гасу и енергетску Стратегију. С обзиром да ова међународна обавеза није испуњена Енергетска заједница ће размотрити санкције.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић изјавио је за РТРС да нема бојазни од евентуалног увођења санкција јер су владе Републике Српске и Федерације БиХ урадиле своје обавезе и да се нада да ће Енергетска заједница ,како каже, уважити те напоре.


Споразумом са Енергетском заједницом БиХ је прихватила обавезу да ће у сектору енергетике успоставити јединствен економски простор. Због недостатка политичког договора о правилима за функционисање тржиста електричне енергије и гаса још нема законски оквир ни регулатора за гас. Нема ни адекватно правно, фунцкионално ни књиговодствено раздвајање нити у једном ентитету, као ни дефинисану мрежну тарифу.


Министар спољне трговине и економских односа БИХ Борис Тучић јавио је заједнички састанка са министрима енергетике оба ентитета у посљедњој седмици јуна.

„Састанак ће бити посвећен покушају дефинисања једног модела који би требало да испуни обавезе из Трећег пакета да буде прихватљив за Енергетску заједницу и такође да буде у складу са уставно-правном структуром БиХ.


Република Српска је измијенила Закон о гасу 2013 године.Измјене су у значајној мјери усаглашене са Директивом 2003/55/ЕК и Директивом 2009/73/ЕК о заједничким правилима унутрашњег тржишта природног гаса. У Федерацији БиХ је давно урађен Нацрт закона о гасу и и још је у парламентарној процедури,а њиме је предвиђено и да Регулаторна комисија за енергију у ФБиХ преузме надлежност над сектором гаса.

Стратегија енергетског развоја РС-а и Стратешки план и програм развоја енергетског сектора Федерације БиХ предвиђају значајан пораст потрошње гаса у наредних десет година. Иако надлежни органи власти из оба ентитета раде на развоју пројеката гасне инфраструктуре, изостаје координација. Босна и Херцеговина је потпуно овисна о руском гасу којим се снабдијева преко Србије. Грађани плаћају највишу цијену овог енергента у Европи.

Видео прилог можете погледати овдје.