latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 06/06/2014 | 17:44

Нови европски модел економског управљања

Европска комисија је у земљама у регији које теже чланству ставила у врх приоритета економске реформе како је и најављено у посљедњој стратегији проширења. Недавно је промовисан нови модел економског управљања за земље Западног Балкана који су у процесу придружења.

 

Циљ новог приступа економском управљању су функционалне институције на свим нивоима, боља координација економске и фискалне политике, функционално тржиште рада и амбијент за пословање. Реформе по секторима, међу којима су транспорт, енергетика и образовање Европска Унија  ће подржати средствима из ИПА фондова. Формирана је радна група представника Европске Комисије и представника власти у БиХ.


Халид Гењац, предсједавајући заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ изјавио је за РТРС да је радна група имала два састанка. „На посљедњем од тих састанака презентован је стратешки финансијски документ за ИПА-у 2 и дат је Нацрт што се тиче Европске комисије могућих пројеката и приоритета.“,изјавио је Халид Гењац.

 Босна и Херцеговина, као и друге земље у процесу придружења, обавезна је да изради годишњи Акциони план управљања јавним финансијама. Од 2015 године треба да изради и План реформи по секторима. Два су основна економска критерија из Копенхагена:  функционисање тржишне привреде и капацитет земље да издржи конкуренцију на заједничком тржишту Европске Уније.

Александар Љубоја из Удружења економиста Swot у изјави за РТРС појашњава да су квалитет и конкурентност прве ствари на којима треба радити јер други циљ економског управљања у моменту када земља дође у позицију да се нађе на једном немилосрдном тржишту као што је европско мора имати конкурентност и квалитет који може да нађе пут до купца.

С обзиром да је ово изборна година највећи посао у реализацији очекује се након јесени. Док представници власти разматрају како се покренути ка чланству, европски комесар Штефан Филе поновио је подршку ЕУ за наставак проширења на државе Западног Балкана које сматра јединим начином да се обезбиједе стабилност и мир у овом дијелу Европе.

“Проширење није ауто-пилот. То је велики политички пројекат. Државе чланице имају данас много већу контролу него што је била у прошлости.“,изјавио је европски комесар за проширење Штефан Филе у Бечу на недавној конференцији о Западном Балкану.

Нови европски приступ осмишљен је због вишегодишње стагнације и политичке блокаде која је услиједила јер није пронађено рјешење за провођење одлуке „Сејдић и Финци“ и није постигнут договор о механизму координације. Критерији предприступног процеса остају исти. БиХ треба да испуни све политичке и економске услове за придружење Европској Унији. Опоравак привреде након великих поплава које су однијеле и мале знакове оптимизма биће много тежи. Али, отклањање посљедица може бити додатан мотив за конкретан рад на реформама.

Видео прилог можете погледати овдје.