X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Студиорум
Студиорум
20:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
21.02.2017.
52:34
Студиорум
 СНИМИ (96,26 MB)
07.02.2017.
57:16
Студиорум
 СНИМИ (78,66 MB)
31.01.2017.
55:35
Студиорум
 СНИМИ (101,78 MB)

20:00 | уторак, 28. Фебруар
Нумизматика као грана науке у РС и БиХ
Нумизматика је наука, чије је, у ужем смислу, подручје проучавање старог и савременог новца, као предметима од историјског, културног и умјетничког значаја. Постала је важна јер нумизматички материјал обрађује као извор за политичку и економску историју, епиграфску хронологију, језикословље, хералдику и историју умјетности. Било би ово формално -појмовно одређење док ћемо мозаик практичних слика вечерас у емисији слагати заједно са Савом Поповићем из Бањалуке који се овим добровољним “послом из љубави” бави више година. Ваља, подсјетити да је наш саговорник био и први предсједник Удружења нумизматичара РС.
25/03/2013 | 09:19
симпозијум "Инфотех" преглед
О ЕМИСИЈИ
Студиорум

 

Емисија "Студиорум" је у програму Радија Републике Српске од 2003. године. Уведена је с намјером да се афирмише знање у свим областима рада и живота човјека.Такав профил је сврстава у научно-образовни програм. Вријеме емитовања ове једночасовне емисије је сваког уторка, од 20 часова. У почетку је, како су се мијењали уредници и сарадници, имала више рубрика и спорадично учешће дописника информативно-техничких центара РТРС-а. Такав концепт је било тешко одржати због недостатка квалитетних садржаја, примјерених академској заједници. Имајући у виду континуирану сарадњу у овој емисији и вишегодишње искуство у праћењу научно-стручних скупова свих нивоа, уназад три године дугогодишња новинарка Радија РС, Анђа С. Илић, самостално води и уређује ову научно-образовну емисију. Саговорници се бирају зависно од теме.  Различитог су  степена образовања и научног звања, без обзира одакле долазе. Посебна пажња у емисији поклања се млађој генерацији ауторки и аутора научних радова, студија, истраживачких пројеката. Уз компетентне саговорнике трагамо за објективним чињеницама. Шта данас савременом човјеку пружа технолошки напредак, а шта узима од њега? Уз помоћ провјерених и доказаних научних и стручних ауторитета, овом емисијом покушавамо "пробудити" јавно мњење у смислу максиме да је знање моћ и покретач развоја друштва. Емисију је преузео и сајт Европске Академије у Бањалуци, а у октобру ове године стартоваће и на сајту Академије наука и умјетности РС.

Водитељка и уредница емисије "Студиорум",  Анђа С. Илић.

Анђа С. Илић је дипломирани политиколог Универзитета у Београду. Почела је, након дипломирања, 1979. године, да ради као новинарка у програму тадашње Радио Бањалуке. Остала је до данас одана радио новинарству и у овој години почела четврту деценију непрекидног рада у овом медију.

За медијску промоцију стручних и институционалних капацитета здравственог система РС, награђена је признањем Министарства здравља и социјалне заштите Владе РС. За промоцију у области јавног здравства, добила је признање познате Андалузијске школе јавног здравства, а признање "Хуманост која живот значи" од Удружења дијализиарних и бубрежних болесника РС. Ауторка је једна од четири оснивача из Републике Српске Донорске мреже БиХ, за даривање ткива и органа у сврху лијечења.

 

 

 

 

Редакција: Сложени програм