X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Квадрат на знање
образовна емисија
Квадрат на знање
12:30
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

12:30 | четвртак, 02. Март
Слободан Марковић- професор правог кова!
У “Квадрату на знање” представљамо Слободана Марковића, младог професора српског језика и књижевности у Техничкој школи у Бањалуци! Посебан је по томе што је снагом воље савладао сопствени физички хендикеп, био један од најбољих студената у генерацији, са изузетним просјеком оцјена, а сада оно што је научио преноси својим ученицима! “Отварамо” проблем вршњачког насиља. Питамо - како зауставити узлазну линију којом ова негативна појава иде и како превенцијом смањити њену учесталост? У ланцу одговорних су породица, школа, друштво уопште, јер дијете, кажу стручњаци, “само “копира” моделе понашања из свог окружења! "Партнерски за образовање", УНИЦЕФ-ов је пројекат за оснаживање и повећање утицаја родитеља и наставника како би удружени учествовали у развоју политике образовања и рјешавању конкретних проблема у образовном процесу. Пројекат, покренут прије годину дана, подразумијева окупљање у клубовима родитеља и наставника у 11 градова Србије, развијање информатичке платформе , те предлагање регулатива које обезбјеђују учешће родитеља у раду образовних институција, све са циљем бољег образовања дјеце.
О ЕМИСИЈИ
Квадрат на знање

      

     Ученици основних и средњих школа увелико су у новој школској години. Када почне и она академска, образовни серијал “Квадрат на знање” отвориће пету сезону емитовања! У претходне четири, доказали смо да образовање има медијску “прођу”, пажљиво смо бирали теме и на конкретним примјерима из цијеле Репулике Српске показали да је знање наш највећи, мада често недовољно искоришћен ресурс.

    Како “каналисати” знање да буде функционално, како га поставити на мјесто које заслужује, како теорију поткријепити праксом, како задржати младе, нека су од питања на која ћемо одговоре тражити и у петој сезони. Унапријеђење образовног процеса, од основног до високог, на врху је листе наших интересовања. Настављамо промоцију талената, јер за нас су они образовни путокази које с поносом истичемо! Сагледавамо и другу страну катедре - представљамо и добре просвјетне раднике. До сада смо били радо виђен гост у школама широм Републике Српске и таквим позивима увијек ћемо се радо одазивати. Наука, технологија, иноваторство, теме су за које је резервисамо мјесто у нашим емисијама. Кад треба критиковати- критикујемо, кад треба хвалити – хвалимо! За обје опције има оправданих аргумената.

  

   У петој сезони “Квадрат на знање” пратите у новом термину , сваког четвртка у 12,30! Емисију можете погледати и у репризном термину, петком у 18,30 на Програму плус, али и на сајту Радио-телевизије Републике Српске. Остаје, наравно и позив гледаоцима да се, као и до сада, јављају, предлажу, сугеришу... Досадашња сарадња уродила је плодом, на обострано задовољство, па нека тако и остане!

    Аутор и уредник емисије је Валентина Леканић.

       Пратите нас и пишите нам!

kvadratnaznanje@rtrs.tv

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=244

Валентина Леканић члан је прве младе новинарске поставе Радио-телевизије Републике Српске, која је своје знање у овој професији почела стицати још на почетку рада ове медијске куће, 1992. године. По струци је професор српског језика и књижевности. Дуго година активно се бавила спортом, тачније кошарком. За више од двије деценије телевизијског стажа била је члан готово свих редакција – културног програма, спортског, документарног и информативног. Аутор је бројних документарних емисија, и не само документарних. Била је дугогодишњи уредник "Српске данас" и цетралне информативне емисије "Дневник 2". Тренутно је уредница Редакције образовног програма Телевизије Републике Српске.
valentina.lekanic@rtrs.tv

 

Редакција: Културни, образовни и религијски програм

Контакт: