latinica  ћирилица
02/05/2024 |  11:16 | Аутор: СРНА

Загреб: По захтјеву европског тужиоца хапшења због корупције

Бивши помоћник хрватског министра културе Давор Трупковић, те бивши декан и професор на Геодетском факултету у Загребу Алмин Ђапо и Бошко Прибичевић ухапшени су данас због корупције на захтјев Канцеларије европског јавног тужиоца.
Загреб (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Загреб (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Они се сумњиче да су примили мито од 39.000 евра у вези са процјеном штете на објектима културе усљед земљотреса који је 22. марта 2020. године погодио подручје Загреба, те Крапинско-загорске и Загребачке жупаније.

Трупковић се сумњичи да је, као шеф тима за преглед и идентификацију оштећених зграда, од Геодетског факултета примио мито од 39.000 евра и паметни сат "епл воч" како би ангажовао ову високообразовну институцију на пословима пописа и процјене штете на непокретним културним добрима, што је укључивало и тродимензионално документовање оштећења.

Он је као функционер у Министарству културе и медија знао да Геодетски факултет нема довољно оспособљеног кадра ни опреме за обављање таквих послова и да би за то морао да ангажује једно трговачко друштво, преносе хрватски медији.

Докази показују да су то трговачко друштво контролисали декан Геодетског факултета и професор, који су били стварни корисници овога аранжмана.

Министарство културе и медија Хрватске исплатило је Геодетском факултету више од 2,5 милиона евра, а износ од око 800.000 евра књижен је на терет Фонда солидарности ЕУ.

Због неспровођења одговарајућег поступка јавне набавке, тај износ је потом прекњижен на терет буџета Хрватске.

Сматра се да је преплаћивањем радова због пренадуваних цијена нанесена штета буџету Хрватске од преко милион евра, а због лоше обављеног посла и, у неким случајевима, непостојања тродимензионалних снимака, те послове су морале поновно обављати друге компаније, што је довело до додатних трошкова.

Против тројице ухапшених Канцеларија европског јавног тужиоца је донијела рјешење о проширењу и спровођењу истраге.