latinica  ћирилица
02/05/2024 |  09:48 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Нешковић: Дом народа БиХ у блокади већ два мјесеца вољом бошњачких делегата

Дом народа Парламента БиХ је већ два мјесеца у блокади и без засједања. Бошњачки клуб делегата је блокирао рад Дома народа јер им се не свиђа тежња СДС-а да се у парламентарну процедуру упути Закон о Уставном суду БиХ којим ће се окончати мандат страним судијама, каже Желимир Нешковић, потпредсједник СДС и делегат у Дому народа БиХ.
Желимир Нешковић - Фото: Уступљена фотографија
Желимир НешковићФото: Уступљена фотографија

Нешковић истие да да којим случајем СДС блокира рад неке институције 40 дана сигурно би до сад били санкционисани.

- На задњој сједници Дома народа БиХ, коју су бошњачки делегати напустили, Шефик Џаферовић је и најавио да ће Дом народа БиХ бити у блокади све док СДС буде инсистирао да се расправља о одласку страних судија из Уставног суда. За то вријеме блокаде и нерада, делегати Дома народа БиХ су уредно примали своје високе накнаде - поручио је Нешковић.

Он је казао да је Дом народа БиХ у блокади захваљујући бошњачким делегатима јер предсједавајући Дома народа БиХ Кемал Адемовић два мјесеца одбија да закаже сједницу.

- То је та демократија у Босни и Херцеговини за коју се залаже бошњачка политика. Сваки пут кад им се не свиђа неки приједлог, они одбијају да се о том приједлогу и разговара. Тридесет година касније бошњачка политика није прихватила чињеницу да су народи у БиХ равноправни и да имају право да предлажу рјешења како да се политички процеси у овој земљи требају дефинисати - порука је Нешковића.

Делегат СДС у Дому народа БиХ је подсјетио да је гушење политичке воље српског народа 1992. године и довело до рата који је резултирао стравичним последицама.

- Опет се покушава угушити право српском народу да предлаже рјешења у парламентарној процедури. Оног тренутка кад се не свиђа приједлог бошњачкој политици наступа блокада. Наш приједлог Закона о Уставном суду БиХ неће нестати и истрајаћемо у намјери да институције ове земље дају став о нашем приједлогу закона - закључио је Нешковић.