latinica  ћирилица
01/05/2024 |  19:53 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Додик: Пет милијарди људи у свијету неће стати иза резолуције; Вучић: Гласање између 13. и 17. маја (ВИДЕО)

Савјет безбједности УН не поштује сам себе већ налоге Америке, Велике Британије јер су дозволили обраћење неизабраног Кристијана Шмита. Рекао је ово предсједник Републике Српске Милорад Додик, наглашавајући да је наступ Жељке Цијановић о стању у БиХ ауторитативан и аргументован. И други се слажу у оцјенама да је синоћ у свијет отишла порука да је Република Српска за мир и стабилност, поштовање Дејтонског споразума, Устава БиХ и међународног права. Додик је рекао да постоји могућност да представници милијарди људи на свијету не подрже резолуцију о Сребреници. Предсједник Србије Александар Вучић очекује да ће гласање о резолуцију у Генералној скупштини УН највјероватније бити између 13. и 17. маја.
Милорад Додик и Александар Вучић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик и Александар ВучићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ако до сада није, Република Српска синоћ је снажно иступила на свјетску позорницу. Кроз излагање српског члана Предсједништва моћници су чули, а ко је хтио и разумио је да српска страна заговара и чува дејтонску БиХ, афирмише мир и сувереност што значи да неизабрани странци треба да иду кући.

- Веома је било важно да дође до одржавања ове сједнице без обзира на опструцкије које су САД и Енглеска покушале да учине да се то не деси - нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић наглаљшава да је сједница била јако интересантна.

- Било је интересантно. Замислите ви сједница Савјета безбједности УН они не пуштају Жељку Цвијановић да оде зато што јој американци не дају визу, а позову Шмита и Лагумџију - истиче Вучић.

Мимо сопствених правила и дипломатског кодекса, дозвољено је обраћање амбасадора БиХ Златка Лагумџије, иако је већ говорио његов номинални шеф државе, а то је Жељка Цвијановић као члан Предсједништва. Деградирајуће по СБ је што су дозволили појављивање Кристијана Шмита иако нису потврдили његово именовање за високог представника, питање је у ком својству је говорио.

- Они су дозволили амбасадору да говори на тој сједници, износи ставове једног народа, једне политичке опције у БиХ. Што говори да је сам Савјет безбједности или они који су креирали саму сједницу признао и подјелио Бих на драматичан начин. Послије ове сједнице СБ јасно се види да БиХ не функционише - додао је Додик.

Политичко Сарајево већ је глорификовало обраћање Златка Лагумџија иако без усаглашеног става Предсједништва, а омаловажило иступ Жељке Цијановић. Предњачи бошњачки министар Елмедин Конаковић који у обраћању члана Предсједништва, државе у коју се заклиње, види српско-руску машинерију. Професор Милош Шолаја подсјећа да је против Лагумџије поднијета кривична пријава због самовољних и једностраних потеза у вези с резолуцијом о Сребреници, што његов кредибилитет додатно умањује.



- Ово је много горе, нека врста мини државног удара јер нисте поштовали институције, а прошли сте процес именовања за шефа Мисије БиХ при УН на начин да је усаглашено, шта сада значи да је неко мени дао лично право па онда ће неко некоме дати појединачно право да убије неког - истакао је Милош Шолаја, професор Факултета политичких наука у Бањалуци.

Ванредна сједница Савјета безбједности је нека врста теста за сједницу Генералне скупштине УН на којој се најављује Резолуција о Сребреници. Иако њени предлагачаи негирају, усвајање може имати несагледиве посљедице по српски народ. Сједница је више пута одгађана јер је збир уздржаних и земаља који су против већи од оних који су за резолуцију.

- Од 13. до 17. маја, то ће нам бити најтежа недеља. Етаблираће Резолуцију 9. маја како се то каже да су је завршили коспонзори Њемци као главни и Американци као први помагачи тако да је 13. најранији дан тешко да ће 10. да стигну тако да је 13. реалан дан - поручио је Вучић.

Додик подвлачи да постоји могућност да представници преко пет милијарди људи у свијету не буду иза Резолуције.

- Значи једна драмнатична мањина би подржала резолуцију, без обзира што су ту САД али неће бити Русија, Кина и многе земље - подвукао је Додик.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац честитао је Цвијановићевој на говору у Савјету безбједности, у којем је чињенично и хирушки прецизно детектовала проблеме и пријетње по БиХ а афирмисала Републике Српске. Посланик у Представничком дому ПС Мирослав Вујичић истиче да је српски члан Предсједништва аргументовано указала на штетност и посљедице усвајања најављене резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.