latinica  ћирилица
01/05/2024 |  10:23 ⇒ 12:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Национални стадион ће бити један од три најљепша у Европи (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Национални стадион мора да буде завршен до 1. децембра 2026. године, да је договорено да се финале Лиге Европе игра на њему 2028. године, као и да ће бити један од три најљепша у Европи.
Национални фудбалски стадион у Сурчину (фото:TANJUG/ STR/ nr.) -
Национални фудбалски стадион у Сурчину (фото:TANJUG/ STR/ nr.)

Он је приликом обиласка припремних радова на изградњи комплекса Експо 2027 и новог стадиона рекао да се стадион налази на 121 хектар земљишта и да ће за њега бити потребно 2.400 шипова да се пободе.

- Није то само грађевина, шипови иду 25 метара дубоко у земљу да би се осигурала чврстина, стабилност стадиона. Хвала УЕФА на много чему. Финале Лиге Европе 2028. ће се играти у Београду на националном стадиону - рекао је Вучић.

фото:TANJUG/ STR

Додао је да ће о имену стадиона одлучити грађани.

- Даћемо народу да изабере име. Да људи гласају, паметнији су - рекао је он.

Према његовим ријечима у току јучерашњег дана је са својим тимом гледао све стадионе у Европи и рекао да ће бити један од три најљепша.

- Има и мањих који су лијепи. Гледали смо Реалов, Вембли Сан Сиро, Еспањолов, који је мали стадион - рекао је Вучић и додао да је стадион мјесто гдје ће се људи забављати, уживати.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је рекао да је тренутно присутно 526 радника само на изградњи националног стадиона, као и 260 машина.

- Погледајте колико је радника. Раде људи сваки дан. Раде на метроу колико хоћете. Много тога иде. Знају да не смију да закасне. Пошто сам већ чуо како ће да стигну до краја децембра, а не до првог децембра онда ће морати да раде у три смјене да би стигли до 1. децембра. Ми 1. децембра морамо да предамо све кључеве овима што нас насљеђују и да завршимо све - рекао је Вучић.

фото:TANJUG/ STR/ nr

Вучић је примијетио да је градилиште огромно, додајући да је Србија показала како може да се такмичи са великим земљама.

- За мене је ово живот, за мене је ово остварење снова. Ово нам доноси раст, ово нам доноси веће плате, ово нам доноси веће пензије - рекао је Вучић.

Репрезентативци Србије Душан Тадић и Филип Костић снимили су видео-клипове који су емитовани путем видео бима, у вези са почетком радова на изградњи Националног стадиона у Сурчину.

- Поштовање свима, мислим да је Национални стадион један неопходан спортски модеран објекат који је изузетно потребан нашој репрезентацији, нашој држави. Отварањем тог стадиона се отварају многе могућности. Велика ствар за репрезентативни фудбал, изузетно се радујемо због тога, велика нам је чест што се креће у реализацију тога - рекао је путем видео-поруке капитен Србије Душан Тадић.

Поносан и задовољан због почетка радова био је и члан Јувентуса Филип Костић.

- Национални стадион је нешто што је неопходно у модерном фудбалу. Имао сам прилике да се током каријере увјерим у том. Јако битно за нашу државу и спорт, јако се радујем, биће ми час т и задовољство да присуствујем ту као навијач, али и као спортиста - рекао је Филип Костић.

Симболично полагањем лопте означио почетак изградње националног стадиона

Вучић је постављањем лопте са потписима легендарних играча, али и са својим потписом симболично означио почетак изградње Националног стадиона у Сурчину.

Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs

Заједно са предсједником Србије на лопти су се потписали и поставили као камен темељац предсједник Фудбалског савеза Србије Драган Џајић, амбасадор Кине у Србији Ли Минг, министар финансија Синиша Мали, председник Републике Српске Милорад Додик и министар Зоран Гајић.