latinica  ћирилица
01/05/2024 |  00:24 ⇒ 00:35 | Аутор: СРНА

Представник Кине: Аутори и спонзори резолуције о Сребреници да консултују све стране

Кина сматра да аутори и спонзори резолуције о Сребреници морају да консултују све стране, рекао је кинески амбасадор у Савјету безбједности УН Генг Шуанг.
Генг Шуанг (Фото:YouTube/Screenshot) -
Генг Шуанг (Фото:YouTube/Screenshot)

Генг је на сједници Савјета безбједности изразио спремност Кине да буде конструктивно укључена у дискусијама и раду са свим странама како би ово питање било рјешено.

Он је рекао да је Кина добила информацију о нацрту резолуције о Сребреници и свим контроверзама које је прате.

- Кина увијек заступа став да не треба заборавити историју, већ извлачити поуке из сличних трагедија - навео је Генг.

Он је навео да сукоби у бившој Југославији деведесетих година прошлог вијека представљају мрачно поглавље историје које је праћено жртвама, страдањем недужних цивила свих етничких група, те масакром у Сребреници који је за сваку осуду.

Генг је изразио наду да ће све етничке групе прихватити толеранцију и помирење, те да ће заједно радити на очувању мира и стабилности.

- Став Кине према питању БиХ је досљедан и значи поштовање њеног суверенитета и територијалног интегритета - рекао је Генг.

Он је навео да унутрашња питања у БиХ треба да рјешавају представници конститутивних народа, а да мијешања споља, наметања одлука и једностране санкције нису начин за снижавање међуетничких тензија.

Генг је позвао све стране да предузму опрезан и одговоран приступ и да избјегавају вршење спољног притиска и мијешање у унутрашња питања БиХ.

Према његовим ријечима, ОХР је протеклих година спровођењем бонских овлаштења изазвао тензије и несугласице умјесто да их смирује.

- Подсјећамо да су ОХР и бонска овлаштења осмишљени за посебна времена, али да не треба да буду трајна категорија. БиХ је суверена земља и унутрашња питања би требало да договром рјешавају њени конститутивни народи - рекао је он.