latinica  ћирилица
01/05/2024 |  00:07 | Аутор: СРНА

Париз не мисли да је БиХ пред колапсом

Русија је описала ситуацију у БиХ као да је пред колапсом, а Француска не мисли тако, изјавила је представник Сталне мисије Француске у УН.
Париз - Фото: РТРС
ПаризФото: РТРС

Она је на састанку Савјета безбједности УН у Њујорку рекла да је отварање преговора о приступању ЕУ "јасан сигнал" да ситуација "није толико страшна", иако је оцијенила да је "став власти Републике Српске забрињавајући".

Представник Француске истакла је да Париз позива власти Републике Српске да обуставе иницијативе за које Француска тврди да "угрожавају изгледе да учлањење у ЕУ".

Према њеним ријечима, Француска није сагласна са изјавама о озбиљном погоршању ситуације у БиХ, већ сматра да "сецесионистичка реторика угрожава стабилност у земљи и региону".

Она је истакла да Париз наставља да подржава сувереност и територијални интегритет БиХ, те да је међународно присуство неопходно за стабилност БиХ и региона, укључујући присуство Еуфора.

- Позивамо све у БиХ да избјегавају провокације и да раде заједно на реформама које су неопходне за напредак на путу евроинтеграција - додала је она.