latinica  ћирилица
30/04/2024 |  23:43 ⇒ 23:44 | Аутор: СРНА

Вуд: Искористити шансу за европску будућност

Замјеник амбасадора САД у УН Роберт Вуд рекао је у обраћању Савјету безбједности да Америка охрабрује све нивое власти у БиХ да раде заједно и искористе шансу добијену одлуком ЕУ да покрене приступне преговоре са БиХ.
Роберт Вуд  (Фото:YouTube/Screenshot) -
Роберт Вуд (Фото:YouTube/Screenshot)

Вуд је сугерисао да сви лидери треба да раде на реформама за много демократскију и напреднију будућност БиХ, што ће омогућити брже "евроатлантске интеграције".

- Америка ће наставити да заступа безбједну, демократску и напредну будућност коју грађани заслужују и која је чврство повезана са евроатлантском заједницом - рекао је Вуд.

Вуд је рекао да је у "Сребреници био геноцид", што је потврђено пресудама Хашког трибунала.

Он је навео да подржава наметнуте измјене Кривичног законика БиХ којим је забрањно негирање геноцида.

Вуд је навео да наставак поступака одређених политичких лидера, укључујући предсједника Републике Српске Милорада Додика који негирају "геноцид", изазива велику забринутост.

Он је критковао Русије на чију иницијативу је сазвана сједница, оцијенивши да је то покушај да се искористи ово тијело УН да се нагласи "реторика само једне стране".

Вуд је навео да Савјет безбједности треба да унапређује међународни мир и безбједност, али да Русија користи ово тијело да их нарушава ради својих интереса.

Представници Русије заказали су ванредну сједницу Савјета безбједности како би упозорили да је БиХ на ивици оружаног сукоба, али и због тога што је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија без сагласности покренуо причу о резолуцији о Сребреници.