latinica  ћирилица
30/04/2024 |  22:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп: Уколико Европа не изједначи, САД неће помагати Украјини

Сједињене Америчке Државе би требало да престану да пружају помоћ Украјини осим ако Европа не почне да доприноси једнако, поручио је републикански кандидат за предсједника Доналд Трамп.
Доналд Трамп (Фото: илустрација/EPA-EFE/CURTIS MEANS / POOL) -
Доналд Трамп (Фото: илустрација/EPA-EFE/CURTIS MEANS / POOL)

Он је рекао да се неће обавезати на пружање одбрамбене помоћи Украјини ако побиједи на изборима 2024. и да је његов утицај на републиканску странку допринио шестомјесечном застоју помоћи од 61 милијарде долара.

- Ако Европа неће да плати, зашто бисмо ми плаћали? Они су много више погођени. Ми имамо океан између нас. Они не - рекао је Трамп у интервјуу за Тајм.

На питање зашто није позвао на ослобађање репортера Волстрит џорнала Евана Гершковича, који је затворен у Москви, Трамп је одговорио да ''има друге ствари којима се бави'', али да би он као предсједник издејствовао ослобађање Гершковича.

Трамп је такође одбио да каже да ли би помогао Тајвану у случају инвазије Кине, али је рекао да Пекинг мора да ''схвати да се такве ствари не постужу лако".

Предсједник Володимир Зеленски изјавио је прошле недјеље да се Украјина нада да ће наставити сарадњу са Вашингтоном без обзира на исход америчких предсједничких избора у новембру.