latinica  ћирилица
30/04/2024 |  21:08 ⇒ 21:09 | Аутор: СРНА

Због Тита се истражује набавка униформи за федералне специјалце

Тужилаштво БиХ истражује набавку опреме за Специјалну јединицу Федералне управе полиције, речено је у овој правосудној институцији након навода да је вођа нарко-картела Един Гачанин Тито донирао ту опрему.
Федерална управа полиције - Фото: РТРС
Федерална управа полицијеФото: РТРС

На питање Срне да ли је међу онима који су задужили опрему и бивши директор ФУП-а Драган Лукач, из Тужилаштва БиХ су одговорили да Лукач у овом тренутку није у фокусу истраге.

У интерним актима ФУП-а прослијеђеним Тужилаштву БиХ на основу који је започела акција "Блек тај два" наводи се да је Гачанин донирао опрему Специјалној јединици, а да је Лукач међу онима који су задужили опрему, пренијели су раније федерални медији.

Како је утврдила интерна истрага ФУП-а, ријеч је о 75 комплета тактичке опреме, те пет "алфа" јакни, чија је укупна вриједност 81.700 долара.

У извјештају се наводи да је на основу података из табеле задужења, односно изјаве команданта Специјалне полицијске јединице, евидентно да су одређене униформе, односно дијелови опреме дијељени по основу "поклона".

Аваз преноси да Тужилаштво БиХ тврди да је пет специјалаца ФУП-а чувало 2016. године Гачанина у Сарајеву, гдје га је угостио бизнисмен Гордан Мемија који је обухваћен истрагом и одређене су му мјере забране.

У акцији "Блек тај два" 22. априла ухапшена су 23 лица осумњичена за организовани криминал, трговину дрогом, прање новца и друга кривична дјела, међу којима су и шеф специјалне полиције Федералне управе полиције (ФУП) Мустафа Селмановић, вршилац дужности директора ФУП-а Вахидин Муњић, неколико специјалаца или бивших припадника ФУП-а и сарајевски бизнисмен Гордан Мемија.

Од 18 лица за које је затражен притвор у затвору у Војковићима се нашло само троје.