latinica  ћирилица
30/04/2024 |  20:17 ⇒ 20:19 | Аутор: РТЦГ

Даниловић: Сребреница злочин који се злоупотребљава

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић казао је Сребреница злочин који се злоупотребљава.
Горан Даниловић (Фото: Tanjug/video) -
Горан Даниловић (Фото: Tanjug/video)

Даниловић је казао да се двије и по деценије послије злочина у Сребреници, стријељање мртвих, али и једва преживјелих на свим странама, наставља.

- Уз велику уплетеност и одговорност међународне заједнице, и тада и данас, продужено и бесомучно траје убијање сваке наде за међусобно разумијевање трагедија, смрти, рана, бола, ненадокнадивих губитака - свега људског и човјечности уопште - казао је Даниловић.

Он је навео и да се нигдје као у Црној Гори не прекопавају хумке грађанских ратова по бившој Југославији.

- Нигдје као у Црној Гори, нема, међутим, политичких и иних група, лидера и лидерчића који шакалски прекопавају хумке грађанских ратова по бившој Југославији, увијек гледајући у гробове само једне заједнице, народа или групе. Истовремено, исти људи, с надменошћу печатираног европејства, презиру гробове оних других, за које, одговорна и крваво укључена европска и свјетска политика оног доба, није дала знак одобравања да могу бити жаљени и оплакивани; а никада није допустила јер је крваво крива - наводи се у саопштењу Даниловића.

Апсурд је, каже, да су најприје прихваћени и "миропомазани" они који су "директно или индиректно одговорни, они који су ћутали док је сребренички злочин трајао".

Наводи и да је прије пар дана из ДПС-а саопштено: "Не постоји оправдање да се не пружи подршка Резолуцији. Она не упућује на кривицу било ког народа, али не толерише ни чињеницу да припадници појединих народа, умјесто пијетета према невиним жртвама, показује опијену, патолошку љубав према убицама и крвницима тих жртава".

- Нема, дакле, кривице било ког народа, али се морају опаметити припадници појединих народа? Оваква саопштења су заправо хуљска и представљају ситно политички коло којим се чепа по знаним и незнаним гробовима свих жртава. Није, дакле, народ крив, него припадници појединих народа - значи, не поједини припадници, него припадници појединих народа - наводи Даниловић.

Он је казао да наведени став осликава ДПС.

- Ако ишта на овом свијету личи на политичку суштину једне партије онда овај став осликава ДПС код и његову халпо групу, која је ведрила и облачила у оно крваво доба и прећуткивала га све док није постало политички опортуно. Ипак, од њиховог некадашњег ћутања и данашње гласности да се коспонзорише резолуција о Сребреници трагичније је ћутање или шапутање владајућег ПЕС-а. Све може да се разумије ако се има у виду да Спајићевој странци ове теме нису интересантне - разумијемо то посебно у сусрет Великом, дану у којем су људи "незаинтересовано" одлучили да разапну Христа иако, чак, ни Пилат није видио његову кривицу. Постоје, међутим, вододјелнице у политици након којих ништа није исто - казао је.

Даниловић је у саопштењу навео да српски народ зна да се у Сребреници десио велики злочин, "стријељање слично онима када су пресуђивали нашим збјеговима".

- Ипак, српски народ, такође, зна да му само нељуди и људи-звијери могу приписати колективну кривицу за геноцид! Српски народ то није заслужио јер је у једном вијеку претрпио покушаје најгорег истребљења иза којих нијесу преостајале ни мајке Шумарица, ни дјеца Јасеновца, ни младо, ни старо с обје обале Дрине у оба крвава свјетска рата и у још по којем мањем и само нашем - казао је Даниловић.

Лидер Уједињене Црне Горе казао је и да неће проћи кроз ћутање када Влада подржи резолуцију о Сребреници.

- Неће проћи кроз ћутање када ова Влада подржи резолуцију о Сребреници, резолуцију којом треба потврдити синомим за геноцид. Нема те социјалне сатисфакције којом ћемо бити одобровољени да нам се у срца уреже потпис признања геноцида, потпис којим треба да потре све злочине над српским народом иза којих су, нажалост и пречесто, стајали поједини од коспонзора резолуције. Нико не треба да учи један историјски народ шта је гријех, срамота или злочин - све смо осјетили на својој кожи и, ипак, остали људи - наводи се у саопштењу.

Даниловић је казао и да су спремни да прихвате све осим понижења.

- Спремни смо да прихватимо сваки суд изузев понижења, све изузев лаже којом се крваво прљају и наша дјеца. Ако над српским народом није учињен ни један геноцид онда је тај термин бесмислен; онда ни један народ на свијету не зна шта је то. Зна ли ово наша Влада, Влада наше Црне Горе? - закључује се у саопштењу Даниловића.