latinica  ћирилица
30/04/2024 |  19:32 | Аутор: Агенције

Турска изручује убицу Вање Горчевске

Турске власти одобриле су екстрадицију Љупча Палевског Палча, који је осумњичен за двоструко убиство Вање Горчевске и Панча Жежовског.
Турска полиција (фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN - архива) -
Турска полиција (фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN - архива)

Потврда да је екстрадиција одобрена данас је достављена надлежнима у Скопљу. 

Љупчо Палевски, првоосумњичени за киднаповање и убиство Вање Горчевске (14) и Панча Жежовског (74) , ухапшен је 5. децембра у граду Баликесир у Турској по међународној потјерници, а 11. децембра му је одређен екстрадициони притвор.

Јавно тужилаштво Сјеверне Македоније је саопштило да је за "лице осумњичено за два кривична дјела отмице, као и два убиства на свиреп начин" по приједлогу Основног јавног тужилаштва Скопље "већ одређена мјера притвора; одмах по његовој екстрадицији".

Турске судске власти су Палевског 29. децембра ставиле у притвор у Затвореној казненој поправној установи Баликесир ради екстрадиције Сјеверној Македонији, у складу са чланом 16. Европске конвенције о екстрадицији злочинаца.

За саучесништво у двострукој отмицу и убиству на свиреп начин су осумњичени Велибор Манев, Влатко Кешишов и Боре Видевски, који су у притвору у Скопљу, док је Вањин отац, Александар Горчевски, осумњичен да је помагао у отмици његове кћерке.

Тијела малољетне Скопљанке Вање и фризера Панча из Велеса, чији је нестанак пријављен 27, односно, 24. новембра, нађена су 3. децембра.