latinica  ћирилица
30/04/2024 |  18:43 ⇒ 19:20 | Аутор: Агенције

ФС Шпаније под надзором Владе

Бивши селектор репрезентације Шпаније Висенте дел Боске предводиће комисију која надгледа Фудбалски савез Шпаније у јеку истраге о корупцији.
Винсент дел Боске  (Фото: EPA/IAN LANGSDON) -
Винсент дел Боске (Фото: EPA/IAN LANGSDON)

Дел Боске је цијењена личност шпанског спорта, предводио је репрезентацију до титуле свјетског шампиона 2010. и двије године касније до титуле европског шампиона, док је са Реал Мадридом освојио два трофеја у Лиги шампиона.

Он ће предводити комисију задужену за надгледање одлука Фудбалског савеза Шпаније, погођеним корупцијском афером у којој су оптужени садашњи предсједник Педро Роча и његов претходник Луис Рубијалес.

Министарка спорта Пилар Алегрија рекла је да је жељела да бивши фудбалер Реал Мадрида буде лице које представља шпански фудбал, чији је углед знатно нарушен од скандала са прошлогодишњег финала Свјетског првенства за фудбалерке, када је Рубијалес без дозволе пољубио шпанску фудбалерку Џени Ермосо на побједничком постољу.

Она је похвалила 73-годишњег Дел Боскеа као особу "великих људских квалитета и прије свега примјер поштења и поштовања".

Влада је ставила Фудбалски савез под надзор у интересу земље, која ће бити један од организатора Свјетског првенства 2030. године, заједно са Мароком и Португалом, и како би покушала да оконча кризу.

У заједничком саопштењу УЕФА и ФИФА су навеле да "помно и са великом забринутошћу" прате ситуацију у вези са ФС Шпаније и да желе да ова комисија не утиче на његову независност.