latinica  ћирилица
30/04/2024 |  18:29 | Аутор: sputniknews.com

Петковић: Једини који припада прошлом вијеку јесте Курти

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас, реагујући на изјаву премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да динар као средство плаћања у покрајини припада прошлом вијеку, да једини који припада прошлом вијеку јесте Курти који на све могуће начине покушава да протјера, не само динар, него и српски народ.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ)

- Београд већ више од два мјесеца покушава да кроз дијалог и компромис нађе одрживо рјешење за забрану динарског платног промета на КиМ којом је погођено 100.000 наших сународника, од најосјетљивијих категорија и социјално угрожених до љекара, професора, студената, али и виталних институција попут болница и вртића, али Курти очигледно не жели ни мир ни рјешење већ жели сукобе што је показао и својом најновијом изјавом - рекао је Петковић, саопштено је из Канцеларије.

Како је додао, Курти је тај који свакодневно својом назадном, насилном и антисрпском политиком цијели регион Западног Балкана жели да претвори у буре барута, јер нема другу политику коју би понудио својим присталицама сем огољеног насиља и терора над Србима.

- Та и таква политика Приштине враћа нас деценијама назад и умјесто да градимо мостове помирења, Курти својим једностраним акцијама поново ствара од простора Косова и Метохије предио криза и тензија. С друге стране, Београд на челу са предсједником Александром Вучићем се бори за мир, просперитет и нормализацију односа путем компромиса као вриједности којима свако нормалан треба да тежи, али Курти то свакако не жели - нагласио је Петковић.

Курти рекао раније данас да динар као средство плаћања на Косову и Метохији припада прошлом вијеку и времену некадашњег предсједника СРЈ Слободана Милошевића, и да га Србија не може наметнути.

Курти је у подкасту и документарцу Би-Би-Сија под насловом "Косово - евро или пропаст" поновио да његова влада поштује одлуку централне банке у Приштини, којом се евро дефинише као једина званична валута на тзв. Косову, пренио је Репортери.