latinica  ћирилица
30/04/2024 |  17:54 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Замјена теза Конаковића: Сатјеран у ћошак због оптужби за сарадњу са нарко- картелом причу пребацује на Србију и тражи ратну одштету (ВИДЕО)

Након Френсиса Бојла, америчког професора и ратног савјетника Алије Изетбеговића и номиналнин шеф бх дипломатије а у стварности само бошњачки министар Елмедин Конаковић открио је стварне намјере предлагача Резолуције о Сребреници у УН.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Уз поништавање Републике Српске услиједила би и ревизија тужбе против Србије као и захтјев за наводну ратну одштету.

Тиме "пада" у воду прича бошњачких политичара да наведени документ није усмјерен против српског народа и потврђује оправданост напора руководства Српске и Србије да дипломатским путем спријече усвајање резолуције.

Сатјеран у шкрипац оптужбама за сарадњу са свјетским нарко- картелом Тито-Дино, Елмедин Конаковић фокус јавности безуспјешно преусмјерава ка Републици Српској и Србији. Милорада Додика и Жељку Цвијановић оптужује да су руски "играчи", одапиње "отровне" стријеле ка Александру Вучићу.

Иако евентуално усвјање Резолуције о Сребреници не може бити правни основ, најављује нову тужбу против Србије.

- Пошто је oн овакав, ми ћемо на све друге начине тражити и надокнаду штете и све могуће начине обнове ове ревизије пресуде против Србије, јер заиста овакав Вучуић и оваква Србија од нас не заслужују ни трунку поштовања. Оваква Србија заслужује наш презир и не заслужује никакву руку сарадње - навео је Елмедин Конаковић, министар иностраних послова у Савјету министара.

Када бивши припадник 10. брдске бригаде тзв. Армије БиХ, упамћене по српској гробници Казани и злогласном команданту Мушану Топаловићу Цаци, острашћено напада Србију, треба да се зна да говори само у име бошњачког дијела Федерације, никако у име српског народа и Републике Српске, о изостанку дипломатских манира излишно је било шта рећи.

- Конаковић опет лупета глупости. Ништа он не може покренути у име БиХ, јер он није БиХ и не представља је ако за то нема усаглашен став Предсједништва БиХ. Нe може тражити ни тужбу ни било какву одштету - рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије рекао је да није изненађен намјером да неко из бошњачких политичких кругова у Сарајеву мисли да то треба искористити и да су они с тим циљем жељели да дође то такве резолуције и зато су циљано послали Златка Лагумџију да он то тамо покуша излобирати у УН.

Политичко Сарајево никада није престало да сања милијарде од Србије за наводну ратну одштету. А увриједе се ако их питате шта је с имовином више од 120.000 протјераних сарајевских Срба коју су вијековима стицали.

И редовно заборављају да гас којим се Сарајлије грију добијају преко Србије, уз најповољнију цијену које им је обезбиједио за њих мрски Додик, код још мржег Путина.

- Схватили смо од највиших представника сарајевског режима да све ово има само један циљ а то је тужба за ратну одштету, плаћање и нову ревизију против већ постојеће пресуде сталног Међународног кривичног суда у Хагу - рекао је Александар Вучић, предсједник Србије. 

Најава Елмедина Конаковића о поновном покретању тужбе против Србије урушава односе српског и бошњачког народа. Безбједносно су опасне, изречене у непријатељском тону према Србији и њеном предсједнику истиче стручњак за безбједносност из Београда Мирослав Бјеговић.

- У оном дијелу гдје говори о некаквој ратној одшети, мислим да се суд већ изјаснио и одбацио те наводне оптужбе а ово је дио политичке игре који већ цијели свијет увиђа шта се жели са лажном резолуцијом која се форсира у УН, 3.12- један народ означити као геноцидни а који то наравно да није. Овај наш регион, првенствено односи између БиХ и Србије морају бити у свијетлу добросусједских односа - истиче Мирослав Бјеговић, професор безбједносних наука у Београду.

Припрема резолуције о Сребреници и гласање да лажна држава Косово постане члан Савјета Европе представљају повезане процесе, крајњи циљ Албанаца и Бошњака је ратна одштета од Србије и нестанак "геноцидне" Републике Српске како је то квалификовао Френсис Бојл, који је у име БиХ поднио прву тужбу против тада СР Југославије.

- Све повезане институције и организације ће бити обавезане примјеном те резолуције. РЕЗ Онда ће бити на свима нама другима да осмислимо како ћемо ту резолуцијију користити да промовишемо интересе БиХ и да се једног дана ријешимо Републике Српске - рекао је Френсис Бојл, амеирчки правник и први агент БиХ пред судом у Хагу.

Ратови у Украјини и Гази мијењају међународна правила па је расправа о резолуцији о Сребреници из Савјета безбједности измјештена у Генералну скупштину УН.

Не би изненадило да на "миг" моћника и Међународни суд правде у Хагу поново отвори процес против Србије, већ једном окончан 2007-ме.